EPA/Filip Singer
Premijer Albanije Edi Rama

Ministarstvo kulture u Albaniji najavilo je osnivanje Muzeja “Besa”, novog kulturnog prostora u srcu Tirane, koji će obeležiti herojske postupke Albanaca koji su spasavali Jevreje tokom Holokausta.

Muzej će biti smešten u istorijskoj Kući Toptans, koja je primer arhitekture 19. veka i koja je proglašena za kulturno nasleđe i spomenik kulture.

Ministarstvo je raspisalo konkurs za predloge arhitektonskih projekata, koji finansira izraelski filantrop Aleksandar Mačkevič, kako bi se pronašao najbolji koncept za izgradnju muzeja.

– Počastvovan sam što sam deo ovog važnog projekta, kojim će se obeležiti hrabrost Albanaca koji su rizikovali svoje živote da bi spasili Jevreje tokom Holokausta – rekao je Mačkevič.

Dodao je da je albanski narod, a posebno premijer Edi Rama, pokazao veliku posvećenost očuvanju sećanja na herojska dela i da mu je čast da radi zajedno sa njima.

– Ovaj projekat je svedočanstvo o snazi, solidarnosti i saosećanju u suočavanju sa tamom i nadam se da će inspirisati buduće generacije da nastave ovo nasleđe dobrote – rekao je Mačkevič.

Kako je saopštila albanska vlada, Muzej “Besa” otvoriće put ka stvaranju destinacije o slavnoj priči o spasenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata, kao i o jevrejskoj istoriji, tradiciji, kulturi i umetnosti.

Muzej će postaviti novi standard za prostore ovog tipa u Albaniji u smislu misije, koncepta, arhitekture, upravljanja, režije, kreiranja izložbe, pripovedanja, obrazovanja i angažovanja zajednice, dodaje se u saopštenju vlade.

– To je još jedan veoma važan trenutak u istoriji, urbanom razvoju i arhitekturi Tirane i verujem da ćemo konačno moći da odahnemo od dugog tereta obaveza prema našoj deci i posetiocima naše zemlje, što je verovatno vezano za najslavniju stranicu albanske istorije, spasavanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata – rekao je Rama.

Albanska ministarka kulture Elva Margariti prokomentarisala je da je “spasavanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata jedna od najlepših stranica u istoriji Albanaca”.

– Hrišćani i muslimani su žrtvovali sve da bi ih zaštitili. Za Albance, ovo je Besa, to je vrednost koju ćemo preneti našoj deci, pokazujući im ovu izuzetnu priču – rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here