Ministarstvo odbrane Albanije
Radar u Albaniji

Albanija je aktivirala novi radarski položaj smešten na planini Mida u oblasti Puka, u severnom okrugu Skadar, koji omogućuje kompletan pregled situacije u vazdušnom prostoru.

U okviru ovog projekta Albanija je instalirala mobilni 3D AESA radar za vazdušno osmatranje dugog dometa, američke kompanije Lokid Martin AN/TPS-77, koji radi u opsegu od čak 470 kilometara, preneO je vazduhoplovni portal “Tango six”.

Nalazeći se na oko 85 km severoistočno od Tirane, novi radar omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica.

Kako za Kosovo Onlajn objašnjava glavni urednik tog portala Petar Vojinović, domet ovog radara praktično znači da će Albanija moći da nadgleda ne samo svoju teritoriju, već, između ostalog i vazdušni prostor centralne Srbije i Kosova.

– Nabavka novog 3D primarnog radara od strane Albanije svakako spada u očekivanu modernizaciju jedne od osnovnih sposobnosti za svaku zemlju – sposobnosti samostalnog nadzora vazdušnog prostora. Albanske oružane snage, kao deo NATO, obavezne su da radarsku sliku koju dobijaju ovim sredstvom integrišu u NATO sistem nadziranja i ranog javljanja koji im onda zauzvrat daje svakodnevnu zaštitu u formi dežurnih lovaca iz Italije. Domet ovog sredstva nije neobičan, postoje radari koji pokrivaju i veća prostranstva, ali budući da su zemlje Balkana manje po površini svaka je u mogućnosti da “vidi” i dobar deo susedne zemlje – objašnjava Vojinović.

Vrednost ovog projekta, koji je realizovan sa američkom kompanijom “Lokid Martin” iznosi 22 miliona i 266 hiljada dolara, od čega je 19 miliona i 139 hiljada obezbeđeno iz albanskog budžeta, dok je preostalih 3 miliona i 127 hiljada obezbeđeno kroz projekat američke Vlade FMS (Foreign Military Sale).

“Informacije prikupljene sa novog položaja, prosleđuju se Centru za vazdušno osmatranje albanskih vazduhoplovnih snaga koji se nalazi na međunarodnom aerodromu Tirana i koji podnosi izveštaje kombinovanom centru za vazdušne operacije NATO CAOC TJ (Combined Air Operations Centre Torrejon) smeštenog u vazduhoplovnoj bazi Torehon, u Španiji, severoistočno od Madrida”,piše “Tango six”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime