Albanija povoljnija od Srbije

0

 

 

Od zemalja u okruženju, ispred Srbije su Makedonija (32. mesto), Bugarska (44. mesto), Mađarska (47. mesto), Slovenija (53. mesto), Crna Gora (71. mesto), Albanija (82. mesto), a iza Hrvatska (103. mesto) i Bosna i Hercegovina (116. mesto).

Istraživanje je realizovano krajem prošle godine, a na prvom mestu te liste nalazi se Singapur, potom slede Novi Zeland, Hong Kong, SAD, Velika Britanija…

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović rekao je da je jedan od parametara za konačnu ocenu bio je i ambijent za obavljanje poslova na tržištu, odnosno započinjanje biznisa – potrebno vreme, papirologija, troškovi, administracija…

 

Đogović je istakao da Srbija tu beleži poboljšanje u odnosu na 2008. godinu i skok sa 108. na 73. mesto.

 

Kada je reč o dobijanju različitih građevinskih dozvola, Srbija zauzima približno istu poziciju kao 2008. godine, rekao je on, precizirajući da postoji blago pogoršanje i pad sa 172. na 174. mesto.

 

Srbija je, što se tiče poreza i poreskih stopa, sa 126. mesta u prošloj godini pala na 136. mesto u ovoj godini, a blagi pad beleži se i kod barijera vezanih za obavljanje uvozno-izvoznih poslova, i to sa 67. na 69. mesto, rekao je Đogović.

 

On je ocenio da se takva pozicija Srbije u oblasti uvozno-izvoznih poslova beleži ne zbog pogoršanja u zemlji, već verovatno zato što se u Srbiji ništa nije menjalo, dok su druge zemlje imale poboljšanje.

 

Govoreći o stečajnom postupku, odnosno poslovima oko zatvaranja preduzeća, Đogović je ukazao da je pozicija Srbije nepromenjena u odnosu na prošlu godinu, pa je ona i dalje na 102. mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here