Albanija pristala na istragu o “Žutoj kući”

0

"Albanska vlada je spremna da sarađuje sa međunarodnim institucijama kao odgovor na neosnovane tvrdnje zasnovane na nepotkrepljenim dokazima o trgovini ljudskim organima u Albaniji tokom rata na Kosovu i Metohiji", izjavio je Meta albanskoj agenciji ATA.

Meta je rekao da je albanska vlada "sarađivala blisko i bez uzdržanosti sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, posebno sa istražnim timom koji je posetio Albaniju 2003. kako bi ispitao takve optužbe koje su se pokazale neosnovane", kazao je Meta.

Albanska vlada ima čvrstu nameru da završi ovaj proces i tako "zatvori poglavlje tvrdnji o takvim zločinima u Albaniji jednom za svadga", dodao je Meta.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija Filip Alston optužio je prošlog meseca Albaniju da sprečava međunarodnu istragu o optužbama za mučenje, ubijanje i trgovinu ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Srpski pravosudni zvaničnici navode da su albanski teroristi na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba krajem devedesetih, otete Srbe prebacivali u Albaniju, nakon čega su ih ubijali i uzimali im organe koje su prodavali na crnom tržištu.

Kosovo i Metohija i Albanija su odbacili te optužbe, koje su prvi put izbile na videlo u knjizi nekadašnje glavne tužiteljeke Haškog tribunala Karle del Ponte, objavljenoj 2008. godine.

 

Prema Del Ponteovoj, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova su do 300 zarobljenika, uglavnom Srba, posle 1999. godine odvukli u Kukeš i Tropoju u Albaniji i tamo ih zatvorili, a zatim, najmlađe i najsnažnije prebacili u selo Ribe, kod Burelja.

 

Bivša haška tužiteljka se poziva na osam svedoka koji su svi, nezavisno jedan od drugog, isto govorili – o jednoj žutoj kući u selu Ribe, u čijem podrumu je jedan lekar, ”Albanac iz Peći, s upadljivo kukastim nosem” vadio organe pedestorici zarobljenika.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here