EPA/Abedin Taherkenareh
Iranska vojska

Vlada u Tirani proterala je dvojicu iranskih diplomata, uz obrazloženje da su pod maskom diplomatskih predstavnika, u stvari, bili pripadnici Revolucionarne garde i obaveštajne službe.

Sajed Ahmed Hoseini Alast i Mohamed Peimanemati su proglašeni nepoželjnim osobama, pošto ih je Vlada u Tirani optužila da se „bave stvarima nespojivim“ sa pravilima diplomatske službe i Bečkom konvencijom.

– Predstavnici Islamske republike Iran su zamoljeni da odmah napuste albansku teritoriju – objasnio je albanski ministar spoljnih poslova Gent Čakaj, a preneo je RTS.

Albanija je već godinama u lošim odnosima sa Iranom, pre svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra „izdajnicima i teroristima“.

Broj pripadnika organizacije Mudžahedin el Kalk je, kada su na vlast došli socijalisti Edija Rame, sa par stotina porastao na oko 3.000.

– To je veoma mala, ali i veoma zla evropska država, u kojoj američki elementi sarađuju sa iranskim izdajnicima i kuju planove protiv Islamske republike – rekao je prošle nedelje iranski verski lider ajatolah Ali Hamnei.

Albanska policija je prošlog leta objavila da je predupredila teroristički napad iranskih obaveštajaca na kompleks kod Drača, koji pripada disidentima iz Mudžahedin el Kalka, kao i da su u celu operaciju umešani i turski kriminalci.

Policija u Tirani je objavila i da je pre nekoliko meseci, nakratko, ispitivala glavnog iranskog operativca, ali da je pušten zbog nedostatka dokaza. Pre nekoliko godina uhapšen je i turski kriminalac, koji je nekako umakao iz kućnog pritvora

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here