pixabay.com

Skupština Albanije usvojila je Rezoluciju kojom se osuđuje “genocid u Srebrenici” u Bosni i Hercegovini. Naziv rezolucije je “U spomen žrtvama genocida u Bosni”.

Za rezoluciju je glasalo svih 113 poslanika koji su bili prisutni u sali. Prethodno su odbijena četiri amandmana koje je predložio bivši premijer i poslanik Demokratske stranke Tritan Šehu.

Vladajuća Socijalistička stranka predložila je rezoluciju nakon što je glasala protiv druge rezolucije koju su predložili Salji Beriša i njegova grupa demokratskih poslanika.

Šef Poslaničke grupe Socijalista Tauljant Bala je rekao da ova rezolucija jasno izražava stav Albanije o kažnjavanju ratnih zločina i kažnjavanju država koje ih negiraju. Prema njegovim rečima, situacija bi trebalo da posluži kao zvono za uzbunu zbog opasnosti od ekstremnih sila nacionalizma, nasilja i užasa rata koje one izazivaju.

– Pokazalo se da je genocid bio samo uvod u širi genocid koji se ubrzo proširio i na Kosovo. Nedavno je oživeo u Ukrajini, gde su ruske okupacione snage činile i čine izuzetno teške zločine nad nemoćnim civilima – kazao je on.

Poslanicima se putem video-linka obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji im se zahvalio na usvajanju Rezolucije.

– Zahvaljujem svim poslanicima Parlamenta Albanije na usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaista, ovo je poštovanje prema žrtvama. Albanija i BiH su dve prijateljske zemlje – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here