Albanski mediji o uslovima na radu: Ovo nam nije uradio ni srpski okupator

Kossev
1
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za sedam meseci na Kosovu 13 radnika izgubilo je živote na radu, a još tri su preminula usled povreda. Radnici su primorani da na temperaturama od 30 stepeni rade za platu između 130 i 170 evra.

– Mnogi radnici nemaju ugovore niti zdravstveno osiguranje, a često se dešava da im se ne uplaćuje ni penzijsko osiguranje – poručili su iz sindikata radnika privatnog sektora na Kosovu, prenosi Gazeta Express, u tekstu sa naslovom „Radnicima ovo nije uradio ni srpski okupator“

Pored radnika koji su izgubili živote na radu, iz ovog sindikata poručuju da ima mnogo drugih koji od zadobijenih povreda nikada neće moći da se vrate na svoja radna mesta.

Krivicu pripisuju vlasti i liderima, navodeći da su uništili profesionalnu radnu snagu “nameštajući im puteve ka inostranstvu”, da su sebi pet puta povećali plate, dok od 2011. plate radnika u privatnom sektoru iznose između 130 i 170 evra, što, kako navode, nije slučaj nigde u regionu.

„Ne primenjuje se Zakon o radu, kao ni drugi zakoni kojima se štite prava radnika. Ne postoji Zakon o zdravstvenom osiguranju, fond ili finansijska podrška za porodice radnika koji su izgubili živote na radnom mestu“, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaju da se „najbogatijim ljudima dodeljuju sredstva za zdravstvena pitanja, ali ne i radnicima koji nemaju sredstava ni da ih sahrane“.

Zaključuju da “radnicima ovo nije uradio ni srpski okupator” i poručuju da ne znaju “koja će laž piti vodu pred radnicima jer smo već na ivici izbora”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here