Pixabay.com
Zastava Albanije

Albanski parlament usvojio je “paket zakona za sprečavanje kleveta”, kojim su predviđene visoke kazne onlajn medijima i dodatna ovlašćenja državnim nadzornim agencijama.

Paket je usvojen u sredu uporkos protestima 15 albanskih novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, koji su pozvali parlament da odbaci nove zakone koji je predložila vlada ističući da će oni narušiti slobodu izražavanja i slobodu medija i sukobiti se sa međunarodnim principima.

Premijer Edi Rama je rekao da je cilj usvajanja dva nova zakona borba protiv lažnih vesti i da su oni u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima.

– Cilj nam je da postavimo standarde tako da se poštuju ljudska prava – kazao je Rama i dodao da je vlada blisko sarađivala sa Oebsom u izradi nacrta zakona, prenosi AP.

Harlem Dezir, predstavnik OEBS-a za medijske slobode, izjavio je da na nacrtu zakona treba još da se radi kako bi se smanjila visina mogućih kazni za objavljivanje navodno lažnih vesti, s obzirom na to da je predviđena visina kazni i do 16.000 evra.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović navela je juče u saopštenju da “paket zakona za sprečavanje kleveta” hitno treba unaprediti s obzirom na to da nekoliko odredbi nije u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima poštovanja ljudskih prava i medijskih sloboda.

Zakonom je predviđeno da svi onlajn mediji budu registrovani, a dvema javnim agencijama daje se ovlašćenje da izreknu visoke kazne za neregistrovane medije.

Mijatović je izrazila zabrinutost i zbog “diskrecionog prava” koje se daje tim dvema agencijama koje mogu da izreknu visoke kazne i da blokiraju medijske sajtove bez sudskog naloga, kao i zbog uvođenja nadzora države nad onlajn medijima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here