Albino deci odsecaju delove tela, veruju da će im doneti sreću

0

Albino deca u Tanzaniji životno su ugrožena pošto se veruje da delovi njihovog tela donose sreću i zdravlje
 

Na meti su ribara, rudara, doktora-vračeva i svih onih koji žive u pogrešnom uverenju i predrasudama.

 

Okruženje ih naziva “plemenom duhova” ili “nevidljivima”. Ribari veruju da njihova kosa može da im pomogne u većem ulovu, rudari veruju da će doći do dijamanata ako poseduju kost albino osobe, a doktori – vračevi koriste njihove genitalije da bi pospešili potenciju.

 

Vlada Tanzanije je otvorila prihvatilište za stotine albino dece, kako bi im pružili makar malu šansu da izgrade sopstveni život.

 

 

U pojedinim slučajevima očevi su bili presrećni kada im se rodilo albino dete. Ali ne zbog toga što se porodica uvećala za još jednog člana, već zato što prodajom delova detetovog tela može da se zaradi čitavo bogatstvo.

 

U tanzanijskom selu Kabange, majka je uspevala da zaštiti albino devojčicu Angel od krvoločne odluke njenog oca, sve dok nije napunila 13 godina. Tada je otac poslao grupu krvoločnih napadača na sopstvenu ćerku, koja je jedva uspela da pobegne. Štiteći svoju unuku od ovih monstruma, živote su izgubili Angelini baba i deda po majci.

 

Prošle godine su napadači presreli albino dečaka (7), odsekli mu ruku i odneli je nadrilekaru. Dečak je nekim čudom preživeo, ali on je jedan od retkih koji izgube život nakon masakra.

 

Osobe sa albinizmom nisu retka pojava u Africi, a ostaće ugroženi sve dok se ne iskoreni bolesno praznoverje koje se zasniva po potpuno pogrešnim uverenjima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here