D. Pašić
NEOPISIVA RADOST: Aleksa Jošić

Uprkos hladnom i vetrovitom vremenu, parohija Srpske pravoslavne crkve Linc organizovala je sedmo plivanje za Časni krst na jezeru Auze kod Astena u Gornjoj Austriji, posvećeno velikom prazniku Bogojavljenje. Epidemiološka situacija je sprečila organizaciju trke pre godinu dana. Ovog puta je ipak održano plivanje, ali bez prisustva publike, što nije sprečilo da devet učesnika pokažu hrabrost i odvažnost.

Pobedio je Aleksa Jošić, mladić rodom iz Banjaluke koji živi u Beču. On je upravo zbog plivanja doputovao iz glavnog grada Alpske republike.

– Svaka čast za organizaciju. Drago mi je da sam prvi doplivao do Časnog krsta, mada mi je najvažnije bilo da učestvujem. Prvi put sam ovde, ali sam već plivao na Bogojavljenje u rodnoj Banjaluci. Već sa 16 godina sam prvi put učestvovao, posle čega sam bio redovan. Čak sam tri puta pobedio! – rekao nam je Aleksa.

Osim njega, učestvovali su Bojan Cvijetić, Igor, Branislav, Stefan i David Ilić, Goran Stepanović, Markus Pelc i Đorđe Marković. Svima je bila zanimljiva familija Ilić. Branislav je došao sa sinovima Stefanom i Davidom. Oni su stigli iz grada Rid u Inkrajsu kako bi učestvovali na ovoj manifestaciji.

– Bilo nam je zadovoljstvo kad smo dobili poziv prote Dragana. Bila nam je čast da učestvujemo na ovom predivnom događaju – kazao je glava familije Branislav, radostan što sa naslednicima učestvuje na tradicionalnom nadmetanju.

Imali su učesnici vremena da se pripreme za ledenu vodu pošto su u prostoriji nedaleko od mesta trke mogli da se presvuku i zagreju za nesvakidašnji poduhvat. Pošto su obukli bademantile, krenuli su ka startu gde i je čekao sveštenik Dragan Mićić sa đakonom Đorđem. Dobivši blagoslov, otac Dragan je dao znak za start u trci na 33 metra.

JAČI OD HLADNOĆE: Start trke

Takmičare je pre trke pozdravio ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Radić. Na kraju je prota Dragan Mićić u ime svih iz Crkvene opštine odao priznanje učesnicima, kao i ambasadoru Rodiću:

– Zahvaljujem se svim plivačima koji su, sakupivši snagu i hrabrost, odlučili da uđu u ledeno jezero i da se bore za Časni krst jer to je simbolika. Kroz čitav naš život mi nosimo svako svoj krst i borimo se da istrpimo i pobedimo svoja iskušenja sve u slavu Boga, sve radi spasenja duše i tela našeg. Posebno nam je zadovoljstvo što je po četvrti put ovde sa nama ambasador Nebojša Rodić koji je uvek rado viđen gost – istakao je sveštenik Mićić.

Priznanja učenicima

Nisu izostale ni prigodne nagrade učesnicima sedmog plivanja za Časni krst u organizacije naše Crkve iz Linca. Predsednik Crkvenog odbora Nikola Čenić sa protojerejom stavroforom Draganom Mićićem uručio je takmičarima zahvalnice i po primerak Molitvenika. Najbržem Aleksi Josiću, sveštenik Mićić je uz krst iz Jerusalima, koji mu ostaje u trajnom, poklonio i Sveto pismo.

Čestitke ambasadora Rodića

Takmičare je pre trke pozdravio ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić koji je i sam bio učesnik ove već tradicionalne manifestacije pre tri godine:

– U ime Republike Srbije želim da vam čestitam na učešću na ovom lepom događaju, koji je slobodno mogu da kažem jedan od najorganizovanijih u dijaspori. Sveštenik Mićić, gospodin Čenić i svi vi koji živite na ovim prostoru ste zaslužni za to – istakao je ambasador Rodić.