ATAImages
Aleksandar Berček

Naš proslavljeni glumac Aleksandar Berček retko daje intervjue, ali je svojevremeno govorio o svom teškom detinjstvu, roditeljima, kolegama i pozorištu.

Ispričao je kako je tada imao više para on kao student nego njegov otac penziju.

– Mene su kad sam bio mali roditelji samo trebali da nahrane i obuku. Posle sam shvatio da sve moram sam. Kada sam došao 1969. u Beograd sam se osamostalio. To je bilo neko sretno vreme pa su bile stipendije. Ja sam imao tri – pričao je Aleksandar Berček.

Tada je počeo i sam da zarađuje, a pre toga je, zbog siromaštva bio neuhranjeni dečak koji ni u školu nije mogao da se upiše. Iako je kasnije uspevao da se snađe i zaradi novac u mladosti mu nije bilo lako. Zbog siromaštva je bio neuhranjen, a zbog neuhranjenosti nije mogao da se upiše u vojnu šoklu.

– Pošto smo bili teška sirotinja, a sirotinja ide u vojne škole ja se prijavim tamo. Dva puta sam se prijavljivao i dva puta me odbiju zbog neuhranjenosti. Doduše tamo su na tim pregledima bili pedagozi i psiholozi možda su procenili koliko bih bio poslušan pa me nisu primili. Elem, takmičio sam se u recitovanju u Žablju. Govorio sam Jesenjina i tu me publika iznela na rukama. Posle sam bio u Plani i tu uzmem treće mesto – priča Aleksandar.

– Ja dobijem knjigu Dušana Baranina “Veliki gospodar”. To je roman o Milošu Obrenoviću. Ja krenem ono da čitam… A nas u to vreme nisu mnogo učili o srpskoj istoriji. Mogli smo samo da naučimo o njemu da je bio marveni trgovac, da je posovao, bio švaler, tukao ženu… Ej, čovek koji je stvorio modernu srpsku državu. Ta knjiga je stalno tu stajala, bilo je tu raznih anegdota o Milošu. Desi se da Mira Trailović pozove mene da iz JDP pređem u Atelje 212. E sad ja dobijem angažman u jednoj predstavi, jer tako je to bilo – taj prelazak iz pozorišta u pozorište je bio takav da dobiješ neku ulogu u tom novom pozorištu. Kad, jedan dan meni zvoni telefon, javljaju mi iz TV Beograd da se radi drama “Karađorđeva smrt” i da ja treba da igram Miloša Obrenovića. Pročitam scenario – fantastičan. I tu ga prvi put odigram. Znači idemo redom – prvo dobijem knjigu o Milošu o kome do tada nisam mnogo znao, onda dođe da igram njega u toj drami, zatim ga ponovo igram u seriji “Vuk Karadžić”, dolazim u Narodno pozorište koje je osnovao Mihailo Obrenović. Posle se raspitam malo Mihailo Obrenović i ja rođeni istog dana – 4. septembra. E sad kažu nešto ima ili ima anđela ili đavola – ispričao je Berček u dahu u emisiji “TV lica – Kao sav normalan svet”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here