ATAImages
Aleksandar Šapić

Da Beograd bude šampion u svim oblastima, poručio je sportskim rečnikom, novoizabrani gradonačelnik Aleksandar Šapić, nekada proslavljeni vaterpolista i srpsku prestonicu okarakterisao kao “centar jugoistočne Evrope” i “jugoistočni Njujork”. Obećao građanima tople domove, komunalni red i javni prevoz. Mnoge je, međutim, uznemirio pričom o zabrani vožnje za jednu osobu u autu tokom špica, a zarad čistijeg vazduha, pa je morao ponovo da se oglasi i objasni da je “notorna laž” da on uvodi takvu meru.

Šapić je rođen 1978. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu za menadžment i upravljanje 2003, magistrirao 2008, a titulu doktora stekao na Fakultetu za industrijski menadžment Univerziteta Union 2012. godine. Njegova doktorska disertacija se 2014. našla u medijima zbog sumnji da je plagijat, a sve je ostalo na tome, jer se Univerzitet Union, ovim povodom, nikad nije oglasio. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih srpskih vaterpolista svih vremena.

Osvajač je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Montrealu 2005, srebra u Atini 2004, a bronze 2000. u Sidneju i 2008. godine u Pekingu. Tačku na sportsku karijeru je stavio 2008. i, takoreći iz bazena uskočio u politiku. On već 2009. postaje pomoćnik beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa, a u gradskoj kući je ostao do izbora za predsednika opštine Novi Beograd, 2012. Za prvog čoveka te opštine, biran je još dva puta 2016. i 2020.

Predsednik beogradskog odbora DS je postao 2011, a sa te funkcije je otišao 2013, da bi 2014. napustio i DS i pokrenuo udruženje Za naš grad. Iste godine, osniva i humanitarnu organizaciju Budi human. Bio je deo humanitarnog TV spektakla “Ples sa zvezdama”. Partnerka mu je bila Slađana Ivanišević, osvajačica brojnih medalja na plesnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a finale im je “za dlaku” izmaklo.

Stranku Srpski patriotski savez osnovao je u julu 2018. i bio njen lider do pre godinu dana kada je sa SPAS-om pristupio naprednjacima. Odmah po kolektivnom prelasku, u maju 2021. postaje potpredsednik Glavnog odbora SNS, a u novembru potpredsednik naprednjaka.

Šapić je ostao upamćen po verbalnom gafu koji je izgovorio tokom jednog gledanog televizijskog duela. Tada je prekrstio afričku državu Namibija u Nambija. Nije mogao ni da sanja da će identičan lapsus napraviti tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, na zasedanju Ujedinjenih nacija. Kako je Tramp ovim, kao i Šapić svojevremeno, privukao veliku pažnju javnosti, originalni autor gafa šaljivo je odreagovao na društvenim mrežama.

– Uz sve poštovanje prema predsedniku Trampu i najmoćnijoj zemlji sveta, molio bih ga ipak da me ne kopira – napisao je Šapić na Tviteru.

Šapić je na svom Tviteru, postavio profilnu fotografiju sa dvojicom sinova i na ovoj mreži se predstavio kao “Maksov i Fedorov tata”. Dečake je dobio u braku sa deset godina mlađom Milicom koja je model. Mediji su objavili da su se venčali 2015. u tajnosti, u prisustvu najbližih.