Vesti
Uručenje: Kristina Štrobel i Aleksandra Romanić

Pijanistkinja Aleksandra Romanić, Sarajka koja već 27 godina živi i radi u Minhenu, okitila se najvećim priznanjem glavnog grada Bavarske.

Nagradu Minhen svetli Romanićevoj je uručila Kristina Štrobel, treća gradonačelnica. Umetnica se time svrstala u red dobitnika priznanja dodeljenog prijateljima bavarske prestonice za zasluge u raznim oblastima.

Romanićeva nije krila zadovoljstvo zbog najvećeg priznanja grada, u koji je 1992. stigla sa dva izbeglička kofera.

– Počastvovana sam. Ja sam 13 godina bila član Saveta stranaca grada Minhena i šest godina vodila Odbor za kulturu, religiju i sport ovog savetodavnog tela, zaduženog za brigu o stanovnicima migrantskog porekla. To telo sada se zove Migracioni savet. Ova nagrada me podsetila na 1990. kada sam kao umetnik dobila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Tada je jedan od dobitnika bio i Ivica Osim. U Minhen sam stigla kao izbeglica i ova sredina pružila mi je priliku za rad, napredovanje i lep život. U tome vidim kontinuitet mog umetničkog rada i angažovanja. To me, zaista, čini srećnom – kaže Romanićeva.

Njena afirmacija u Minhenu nije bila laka. Stigla je u drugu zemlju, a nemački joj je bio nepoznat. Međutim, optimizmom i radom uspešno je savladala sve prepreke i uspela da stekne ugled u bavarskoj prestonici. Njen društveni i umetnički angažman nije ostao neprimećen, a potvrdu je dobio nedavno, kada je prvi gradonačelnik Minhena Diter Rajter potpisao povelju o dodeljivanju najvišeg gradskog priznanja Romanićevoj.

Umetničku karijeru rođene Sarajke obeležili su koncerti, turneje i takmičenja širom sveta. Težište svog rada u poslednje vreme je usmerila na rad sa učenicima i studentima kojima rado prenosi svoje znanje i iskustvo, a to je, kako ističe, čini posebno srećnom.

Kumovao Tomas Man

Nagrada za zasluge prijateljima Minhena dobila je ime po citatu nobelovca Tomasa Mana, jednog od najpoznatijih stanovnika bavarske prestonice. Čuveni pisac Minhen je doživeo kao grad koji svetli i svojim žiteljima nudi sve uslove za ugodan život.