EPA-EFE/JASON SZENES

Karlos Alkaras plasirao se u finale US opena nakon što je posle velike borbe i pet setova bio bolji od Amerikanca Frensisa Tijafoa – 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3 u meču koji je trajao četiri sata i 22 minuta. Španac će se u nedelju od 22 časa boriti za trofej sa Norvežaninom Kasperom Rudom koji je eliminisao Rusa Karena Hačanova – 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.

Osim što će se Alkaras i Rud boriti za titulu u Njujorku, pobednik će preuzeti prvo mesto na narednoj ATP listi od Rusa Danila Medvedeva.
Devetnaestogodišnjak Karlos Alkaras stigao je do svog prvog grend slem finala, tako što je treći uzastopni meč na US openu dobio posle pet setova, što je svakako impresivan podatak.
U prvom setu viđena je velika borba i taj-brejk je morao da odlučuje pobednika i to posle 65 minuta igre je Amerikanac poveo 1:0 u setovima.
Konsolidovao se mladi Španac posle gubitka uvodnog seta, podigao je nivo igre i u drugom je rutinski uz brejk u šestom gemu uspeo da osvojio set rezultatom 6:3.
To kao da mu je ubrizgalo injekciju adrenalina, pa je u trećem bio furiozan i razbio je Tijafoa, napravivši čak tri brejka, od kojih prvi već u prvog gemu. Na kraju je treći set okončan za samo 34 minuta, a Tijafo je osvojio jedan gem u tom delu igre.
U četvrtom setu viđena je prava drama na terenu i serija brejkova, nalik onih na koje je publika navikla u ženskom tenisu. Karlos Alkaras je odlično otvorio set i poveo je sa 2:0.
Ipak, usleido je ribrejk Amerikanca, ali je već u sledećem Alkaras ponovo oteo servis rivalu i poveo sa 3:1.
Tu nije bio kraj brejkovima, s obzirom na to da je Tijafo opet uspeo da napravi ribrejk za 3:2.
Od tada je usledila borba bez brejka, pa je ponovo taj-brejk, baš kao i u prvom setu morao da odlučuje pobednika.
Tada je Amerikanac ispisao istoriju na US Openu jer je dobio čak osmi taj-brejk, čime je postao rekorder turnira u Njujorku – 6:7 (5:7). Uspeo je Frensis Tijago prethodno pri vođstvu Alkarasa da odbrani meč loptu i kasnije da preokrene situaciju u svoju korist.
Usledio je peti set odluke, a dvojica teniskih gladijatora nisu odustajala od glavne nagrade – pobede i plasmana u finale poslednjeg kalendarskog grend slema.
Alkarasa nije psihološki “ubilo” što je prokockao meč loptu i dozvolio rivalu da se vrati u meč, pa je na startu petog seta napravio brejk. Usledila je potvrda brejka.
Tada se ponovo vraća Amerikanac koji osvaja naredna dva gema i rezultat je egal – 2:2.
Ne pada nivo igre, a već igraju četiri sata. Alkaras uzvraća ribrejkom i vodi 3:2, osvaja naredni gem i na semaforu u Njujorku piše 4:2.
Nije uspeo Tijafo da ponište taj brejk i na kraju je neverovatni 19-godišnji Španac uspeo da završi susret novom “krađom” servisa i da posle četiri sata i 22 minuta gladijatorske borbe izbori plasman u veliko finale.
U svom prvom grend slem finalu na putu ka trofeju stajaće mu Kasper Rud koji je prethodno posle četiri seta eliminisao Karena Hačanova – 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.
Norvežanin je na terenu proveo sat i 20 minuta manje od Alkarasa, pa je jasno da će biti odmorniji za veliko finale u nedelju od 22 časa po srednjeevropskom vremenu, gde će ulog biti daleko veći od trofeja, pošto će pobednik preuzeti tron od Rusa Danila Medvedeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here