Alkatraz: Kašike, lutke i olimpijsko veslanje

0

wikimedia.org/WPPilot
Enigma za begunce: Alkatraz

Zbog toga je holandski tim odlučio da se pozabavi njihovim podvigom, proučili su i razvili strategiju kako je njihova akcija bekstva mogla da bude sprovedena uspešno. Oni su koristili interaktivni model s kojim su posmatrali plimu i oseku, vetrove i druge faktore za 12. jun 1962. godine u San Francisku.

Beg kroz tunel iskopan je kašikama, a zatim kroz jaku morsku struju zaliva, pomoću 50 kabanica pretvorenih u čamac, improvizovanih vesala i harmonike umesto pumpe za vodu zvuči potpuno nemoguće, ali istraživanje tima koji je predvodio naučnik Rolf Hut predvidelo je i drugačiji ishod.

– Radili smo sa modelom visokih performansi, koji sa velikom preciznošću simulira kretanje vode i tela u vodi u deltama reka i zalivima. Korišćen je i za predviđanje kretanja vode kod San Franciska, pa smo pomislili da bismo mogli da ga iskoristimo i da simuliramo događaj iz Alkatraza – kaže Hut.
Model je pokazao da su robijaši mogli da se probiju kroz 2,5 kilometara jake struje, da su krenuli između 23 časa i ponoći ka severu, uz brzinu od jednog kilometra na sat, što bi bilo "olimpijsko veslanje".

– U takvim uslovima, oni bi mogli da se dočepaju severne strane mosta Golden gejt i izbegli bi kontrastruju, koja bi ih sigurno odvela u smrt i hipotermiju – naveo je Hut.

Trojica begunaca su učinili nemoguće samim begom iz zidina Alkatraza, tokom kojeg su prevarili čuvare lutkama napravljenim od sapuna, papira i kose. Postoji mogućnost da su Frenk Moris i braća Anglin preživeli uprkos verovanju da su mrtvi već 52 godine.

Tela trojice pljačkaša nikada nisu pronađena, a Moris bi danas imao 87 godina, a braća Englin 83 i 84 godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here