pixabay.com

Dejvid Rajhman se zaledio od straha kad mu je doktor rekao da mu je zbog zavisnosti od alkohola ostalo još oko godinu dana života.

– Iza mene su bila dva srčana udara, ali uprkos tome svake večeri sam obilazio hotelske restorane i pio dok se ne onesvestim. A i kući bih poneo flašu burbona – priznao je ovaj 53-godišnji Australijanac, inače otac dvoje dece.

Flašu s pićem držao je pored kreveta i nategao bi iz nje čim otvori oči.

Rajhmanovo iskustvo samo je jedno u moru svedočanstava koje je otkrilo da alkohol među stanovnicima Australije prouzrokuje veću štetu od droga kao što su metamfetamin i heroin. Ova, prva studija takve vrste na Petom kontinentu koju je finansirala bolnica Sent Vinsent iz Melburna, ispitala je čak 22 vrste narkotičkih sredstava i merila rizik za pojedinca i društvo u celini.

Ova prva takva studija u Australiji koju je finansirala bolnica “St. Vinsent” iz Melburna, ispitala je 22 droge i merila rizik za pojedinca i štetu za društvo u celini. Čak 25 stručnjaka za zaštitu od narkotika, uključujući zaposlene u hitnim službama, policajce, lekare i socijalne radnike, svrstalo je droge na skali od nula do sto, u zavisnosti od oštećenja koje uzrokuju među korisnicima.

Ispitali su i učinak lekova na porodice korisnika i širu zajednicu, poput nasilja, kriminala, nezaposlenosti, ekonomskih troškova i raspada veza.

Pokazalo se da je alkohol daleko najštetniji sa 77 bodova, dok su ga sledili kristalni metamfetamin sa 66 bodova, heroin sa 58 i fentanil sa 51 bodom.

Alkohol je u direktnoj vezi sa 60 bolesti, uključujući sedam oblika karcinoma, a odgovoran je i za depresiju i bolesti mozga, piše “The Sydney Morning Herald”.

Kad ljudi postanu zavisni od alkohola, počinju da gube sve opipljivo – posao, porodicu dom. Naučnici dodaju da su žene najviše izložene riziku da ih napadnu partneri pod uticajem alkohola, dok muškarci najčešće zadobijaju povrede od stranaca, prijatelja i kolega. Deca roditelja koji prekomernu piju imaju dugotrajne traume koje utiču na njihov razvoj i psihičko zdravlje.

Godišnje umre 6.000 ljudi

Doktorka Ivon Bonomo sa Univerziteta u Melburnu otkriva da svake godine gotovo 6.000 Australijanaca umre od štetnih posledica alkohola.

– To je jedna osoba na svakih 90 minuta. Ipak, više od polovine žitelja Australije ne traži pomoć koja im je potrebna zbog zavisnosti od alkohola i raznih droga – objasnila je doktorka.

Brojka 6,8 milijardi dolara godišnje Oziji potroše na alkohol