pixabay.com

Nefrolog u klinici na Floridi Dr Šan Bobart objasnio je da vaša jetra nije jedini organ na koji alkohol utiče kada pijete. Alkohol takođe utiče na bubrege koji su, odgovorni za filtriranje otpada iz krvi, regulisanje ravnoteže vode i minerala u telu i proizvodnju hormona.

Bubrezi imaju važan zadatak i zato shvatite ovo: Ispijanje pet ili više pića u kratkom periodu može prouzrokovati da se toksini iz alkohola “nakupljaju u vašoj krvi tako brzo da vaši bubrezi ne mogu da održavaju pravilan balans tečnosti”.

To može da prouzrokuje nešto što je poznato kao “akutna povreda bubrega”, a može dovesti i do hronične bolesti bubrega. Navika da pijete alkohol, vremenom može udvostručiti rizik od razvoja bubrežne bolesti, na šta ukazuje doktor.

Bobart potvrđuje da su dokazi minimalni da bi se pokazalo da je alkohol direktno odgovoran za kamen u bubregu i bol u bubrezima, ono što znamo jeste da alkohol može da dehidrira telo, a to može da dovede do drugih problema.

– I na kraju, “hronična upotreba alkohola” može biti uzrok bolesti jetre, što može ometati pravi protok krvi u bubrezima – zaključio je Bobart.

Sve ovo treba da se zna, iako naša jetra može da deluje kao da je čvrsta, nije – ali bubrezi takođe čine tonu važnog posla kako bi detoksirali vaš sistem kada pijete.

Dobar je podsetnik da je, iako se leto ponovo vratilo ove godine, održavanje tela zdravim i uravnoteženim je jedan od dobrih razloga da vodite računa koliko pijete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here