EPA/Friedemann Vogel

Trenutno je Džef Bezos najbogatiji čovek na svetu, i to zahvaljujući Amazonu, kompaniji za onlajn prodaju. Ipak, ekspert za maloprodaju Dag Stivens predviđa da bi taj gigant mogao tokom naredne decenije da padne, čak i bankrotira.

Na svojoj korporativnoj stranici “Business of Fashion”, osnivač firme “Retail Prophet’s” i savetnik nekih od najcenjenijih svetskih brendova – predviđa kraj Amazona, prenosi portal Entrepreneur.

– Mislim da će u narednih 10 godina Amazon da padne, a ovo su samo neki od razloga – napisao je Stivens.

Amazon sledi Volmartove korake

Jedan od razloga mogućeg bankrota platforme za onlajn trgovinu bio bi taj što sledi iste obrasce kao i druge kompanije.

– Između 1962. i ranih 2000-ih, Volmart je vodio maloprodaju, pobedivši desetine velikih i malih konkurenata. Do 2010. godine Volmart je otvorio zapanjujućih 4.393 prodavnica, od kojih je više od 3.000 otvoreno posle 1990. godine – objašnjava ovaj stručnjak.

On dodaje, da nakon što je pretrpeo veliki pad prodaje 2015. godine, Volmart nije uspeo da počne da se bavi maloprodajom putem interneta. Pad, nekada neprobojnog giganta, pokazao je da čak i većina tako velikih kompanija može pasti.

Amazon nudi efikasnost, ali ne i iskustvo kupovine

Stivens smatra opasnim i to što Bezos namerava da održi isti dugoročni operativni model.

– U našem maloprodajnom poslovanju znamo da kupci žele niske cene, a biće tako i za 10 godina. Žele brzu isporuku, širok izbor – rekao je osnivač Amazona svojevremeno.

Međutim, Stivens veruje da ljudi ne kupuju samo zato što žele proizvode što je pre moguće. Mimo toga, oni hoće “iskustvo kupovine”: izlazak iz kuće, dodirivanje proizvoda, međusobno upoređivanje, isprobavanje novih stvari ili nadahnuće. U tom smislu, nedostatak Amazona leži u “kupovini na mreži”.

Fokus na korisnički servis biće izgubljen

Kada kompanija ima moćnog lidera poput Džefa Bezosa na čelu, teško bi funkcionisala bez njega. Dag Stivens predviđa da bi se, dok Amazon nastavlja sa širenjem, “figura Bezosa mogla rasipati ili nestati”.

– Tada je moguće da izgubite svoju početnu misiju, a to je zadovoljstvo kupaca, da biste dali prioritet optimizaciji procesa na osnovu podataka – naveo je ovaj stručnjak za maloprodaju.

Takođe predviđa da će kompanija manje biti inovativna.

– Energija, usmerena na poboljšanje poslovanja, biće potrošena na održavanje organizacione infrastrukture – ističe.

Kombinacija ovih faktora mogla bi prouzrokovati da Amazon pretrpi gubitke tokom naredne decenije i da ga zameni druga slična kompanija koja nudi bolje uslove za partnere, radnike i kupce, zaključuje ovaj stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here