Ambasada izbavila srpske radnike iz Moskve

0

Ambasada platila avion za 8 radnika
 

Oko 90 radnika je oko pre mesec dana došlo na osnovu turističke vize da radi za jednu rusku građevinsku firmu, koja je obećala da će biti zbrinuti i da će se tokom njihovog boravka rešiti radne dozvole.

 

Ta firma je, kako saznaje Beta, zaista pokrenula taj postupak, ali je od tih 90 radnika – deset odlučilo da se vrati u Srbiju. Ostalih 80 odlučilo je da nastavi da radi i čeka dozvole za rad.

 

Ruski poslodavac je 38 prebacio na drugo gradilište, gde su uslovi smeštaja bili "užasni", navodi Betin izvor. Zbog toga je 16 radnika odlučilo da se vrati u Srbiju, pa su ostali bez plata i hrane.

 

Osam radnika je imalo novac za avionske karte i vratilo se u Srbiju, dok drugih osam nije. Od tih osam koji nisu imali novac za karte, trojica su došla do Ambasade. Ambasada je dovezla u predstavništvo i ostalu petoricu.

 

Konzul Milan Živković je istovremeno stupio u kontakt s ruskim poslodavcem koji je obećao da će onima koji nemaju novac kupiti karte i da će biti plaćena satnica za odrađeni posao, uz oduzimanje sume koja je bila potrebna za izradu vize.

 

Gladni 50 sati

Gorana Vukajlović iz Bačke Palanke, majka Bojana Vukajlovića, jednog od onih koji su bili bez prebijene parei na aerodromu, rekla je ranije za beogradske medije da ljudi nisu jeli 50 sati, krediti za mobilne su im pri kraju, para nemaju, a boravišne vize od 30 dana im ističu pa je pojedine privodila ruska policija.

 

"Ne smeju se kretati bez policije", istakla je supruga jednog od onih koji nisu znali kako da se vrate iz Moskve u Srbiju. Najgore je što neki od njih i ne znaju gde su, gde je konzulat ili ambasada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here