Ambasade planule, generali “izgoreli”

0

(Ne)namerni propust: Borivoje Tešić
 

Kako je otkrila istraga, odgovornost što su nemačka i ambasada SAD 21. februara 2008. čitavih 20 minuta ostale bez policijske zaštite snose generali Mladen Kuribak, tada načelnik Uprave policije, Borivoje Tešić, bivši komandant Žandarmerije, Stevan Bjelić, načelnik beogradske policije i Slobodan Vukolić, jedan od načelnika u Policijskoj upravi Beograda.

 

Proces protiv demonstranata

Pred Višim sudom u Beogradu, u aprilu prošle godine, počeo je postupak protiv 12 osoba optuženih za izazivanje opšte opasnosti, koji još uvek nije okončan. Na teret im se stavlja da su 21. februara 2008. u 18.30 organizovano došli do ambasade SAD, gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i izazvali požar u kome je poginuo student Zoran Vujović. Pre toga su, kako je navedeno, gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su izazvali manji požar. Učesnike nereda su snimile kamere postavljene oko ambasada.

Utvrđeno je da oni nisu na pravi način reagovali i sprečili napade demonstranata na ambasade i njihovo paljenje. Da li je do propusta došlo namerno, po političkom ili drugom nalogu ili je reč o profesionalnim greškama? Iako istraga političkog dela ove priče tek sledi, već nekoliko godina unazad se spekuliše da je na vrhu komandnog lanca bio c, šef kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

 

Najbliži Koštuničin saradnik je, prema tim spekulacijama, izdao nalog da se policija, koja je obezbeđivala ambasade povuče "radi pregrupisanja", zbog čega su zgrade ostale potpuno neobezbeđene.

Otkrivanje naredbodavaca i počinilaca ovog događaja Nemačka je 2012. ispostavila Srbiji kao jedan od sedam uslova za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji. Da Berlin poseduje i snimke razgovora iz kojih se može zaključiti ko je naredio povlačenje policije, ukazao je bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

 

– Ja sam ih upozorio da taj snimak ne bi bio dokaz na sudu u Srbiji – rekao je nedavno Visković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here