Tanjug
Frederik Mondoloni i Aleksandar Vučić

“Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek”, naglasio je večeras ambasador Francuske Frederik Mondoloni na prijemu povodom Dana državnosti Francuske, održanom tri dana uoči dolaska Makrona u Srbiju.

Mondoloni je na prijemu u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, naveo da će ova poseta predsednika Makrona biti prva poseta Beogradu od decembra 2001. godine i posete tadašnjeg predsednika Žaka Širaka koji je tada bio prvi šef francuske države koji je došao u Srbiju posle demokratske tranzicije 2000-tih.

On je istakao da je protekla godina bila važan period za kulturu sećanja Francuske i Srbije kada je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe.

– Realizovali smo brojne projekte i ponosan sam na to – rekao je Mondoloni i najavio da će u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Makronom otkriti obnovljen spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije Aleksandra Vučića izjavila je da će se predsednici Srbije i Francuske “obratiti građanima” na Kalemegdanu kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Navela je da je za ponedeljak planirano da Makron, odmah po dolasku na Aerodrom “Nikola Tesla”, kojim rukovodi francuska kompanija “Vansi”, s Vučićem “otkrije tablu kojom se obeležava početak modernizacije” tog aerodroma.

Prvog dana je predviđeno da dva predsednika polože vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i na spomenik Milunki Savić, koja posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima francuski Orden Legije časti.

U planu je, drugog dana, u utorak, da se “posredstvom francuske ambasade”, dvojica predsednika sretnu i razgovaraju sa mladima.

1 COMMENT

  1. Francuzi su se pokazali u pravom svetlu kada su Vucica smestili iza predstavnika nepriznatog Kosova – kome nikako nije ni bilo mesto medju zvanicnicima.
    Nece biti da se jednostavno zaborave naneseni zlocini i da se ide dalje – kao da nista nije bilo.
    Kome je potrebna Makronova poseta? Pristojan drzavnik nebi ni isao u posetu “divljacima” koje pokusavaju da istrebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here