EPA/Mohammed Saber

“Centar grada Gaze je skoro totalno porušen, uključujući pet solitera od po 20 i više spratova. To me je podsetilo na porušene zgrade u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine od strane NATO-a”, rekao je za portal Nova.rs ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan. 

Govoreći o primirju koje je stupilo na snagu sinoć oko dva sata ujutro, ambasador Nabhan je istakao da mu se čini da je ovo pravi trenutak da se ozbiljno pregovara o budućnosti Palestine i Izraela.

– Izrael bi morao dobro da razmisli, šta će i gde će. Mora da se odrekne uloge okupatora i ugnjetavača palestinskog naroda. Mora da se povuče iz cele Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima i da preseli svoje doseljenike tamo sa tih teritorija, jer su ti doseljenici uzrok ovog okršaja. Oni bespravno žele da isteraju naše ljude iz svojih domova u Šeih Džarah u Jerusalimu i da im oduzmu njihove kuće i stanove u kojima žive decenijama – rekao je on.

Dodao je da je krajnje vreme da Izrael pokuša da pokaže poštovanje prema palestinskom narodu i da prestane da gleda na njega kroz nišan puške.

– Vreme je da sednemo i razgovaramo kao ljudi i da razmišljamo o budućnosti naše dece, kao i njihove. Moramo naći način da živimo u toj našoj zajednickoj otadžbini kao dobri građani i komšije. Zato se ja nadam da je ovo bila poslednja runda u seriji okršaja između nas i Izraela – rekao je.

“Gaza podseća na Beograd 1999. godine”

– Situacija u Gazi je veoma teška. Prema našim podacima do stupanja primirja na snagu oko sata ujutru, poginulo je 243 ljudi, od toga 65 dece, 39 žena i 17 starih. Ranjeno je 1.900 ljudi. Centar grada Gaze je skoro totalno porušen uključujući, pet solitera od po 20 i više spratova. To me je podsetilo na porušene zgrade u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine od strane NATO-a. Da ne govorim o infrastrukturi koja je ozbiljno i sistematski uništena – rekao je palestinski ambasador.

Kada je reč o trenutnom životu u Gazi, ambasador je istakao da Palestinci sahranjuju svoje najdraže sa bolom, ali i ponosom, jer preovladava raspoloženje da i pored velikih gubitaka Palestinci nisu izgubili ovaj rat.

– Naprotiv, Izrael je taj koji je izgubio jer je prvi put posle njegovog stvaranja 1948. godine, Palestinci koji žive u Gazi ili na Zapadnoj Obali ili u Jerusalimu ili u samom Izraelu su ujedinjeni. I odnos snaga između njih i Izraela je ravan i da je slika Izraela na Zapadu i u SAD ozbiljno poljuljana – zaključio je ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here