EPA/Peter Foley
Vasilij Nebenzja

“U BiH nema visokog predstavnika”, poručio je večeras ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je usvojena nova rezolucija o BiH, i ocenio da su sve veći pritisci na Republiku Srpsku.

– Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve što rade Srbi – rekao je Nebenzja na sednici SB UN, na kojoj je jednoglasno usvojena rezolucija kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i visoki predstavnik.

On je dodao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH.

Govoreći o bivšem visokom predstavniku u BiH, Nebenzja je rekao da je Incko “odlučio da ima pravo da nametne zakon” i ocenio da je to podstaklo neslaganje i podele u zemlji.

Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra.

Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

SAD: Vreme za mir i deeskalaciju

Američka ambasadorka pri UN, Linda Tomas Grinfild ocenila je da su poslednjih meseci sve strane iskazivale “žestoke tvrdnje” i pozvala ih na mir i deeskalaciju.

– Vreme da izabrani zvaničnici, sa svih nivoa vlasti, da se vrate vršenju vlasti i služenju interesima stanovnika BiH – rekla je Tomas Grinfild, navodeći da se Predsedništo BiH mora redovno sastajati.

Američka ambasadorka je rekla da OHR predstavlja osnovu stabilnosti i pozvala sve strane da podrže tu instituciju, kao i visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Kritikovala je predsednika RS, Milorada Dodika zbog najava da će se RS povući iz oružanih snaga i državnih institucija BiH.

Kina za nepristrasan pristup međunarodne zajednice

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang rekao je da se BiH već neko vreme suočava sa nizom problema, naglašavajući da bi, na kraju, te teškoće trebali da reše ljudi koji tu žive.

– Ohrabrujemo sve lidere na prioritet daju interesima države i stanovnika, pojačaju dijalog i konsultacije o stvarima oko kojih su zabrinuti – rekao je kineski diplomata.

Kina od međunarodne zajednice traži nepristrasan pristup procesu rešavanja problema u BiH.

– Verujemo da narodi BiH imaju mudrost i sposobnost da reše probleme – rekao je kineski diplomata, navodeći da će na taj način biti uspostavljeni trajan mir i stabilnost u regionu.

Velika Britanija podržava rad OHR-a

Velika Britanija nastavlja da podržava teritorijalni integritet i celovitost BiH, navodeći da se nova Rezolucija Saveta bezbednosti oslanja na prethodne odluke najmoćnijeg tela svetske organizacije.

– Kristijan Šmit nije sa nama, ali mu se zahvaljujemo na iscrpnom izveštaju i u potpunosti podržavamo njegov rad, kao i upotrebu izvršnih ovlašćenja, ukoliko se za time ukaže potreba – rekla je predstavnica Velike Britanije, Barbara Vudvord.

Britanija smatra da zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH, ili OHR-a, nije u interesu stanovnika ove države.

6 COMMENTS

  1. Koga zanima sta prica ovaj Rus?Nemaju veze sa BiH,niti imaju svoje trupe tamo!Niti se pitaju za bilo sto u ovoj drzavi!I pitanje-kako je to “zagrmeo”??

  2. Да нисмо Срби и ми би демонизовали Србе. Пола века су певали комунистичку Интернационалу, Титове бајке по целој Европи, Америци… подривајући економију и стандарде развијених земаља. Сад су мислили су да ће их неко помоћи да продуже са својом идиотском политиком на целом Балкану. Да то нису имали у плану, данас не би сарађивали са Кином. Сваки паметан човек се најежи кад чује на којим темељима је стварана Титова Југославија: “Диктатура пролетеријата” над интелигенцијом?! Нико се не чуди зашто паметна омладина и данас бежи са Балкана.
    Срби су улетели, ко муве на лепак, у замку коју су им Усташе припремиле пред крај Другог Светског рата и ни данас им ништа није јасно.

  3. А кога интересује шта кажу USA и њихови савезници, зликовци који су убијали наш народ и који то даље чине само на други начин. Поштујемо наше пријатеље и све оно што чине за нас.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here