J. L. Petković

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer rekao je da američka vlada smatra da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom, ali i naveo da su SAD i njihovi partneri saglasni da ne žele da vide Republiku Srpsku na Kosovu.

– Ako pogledate Ahtisarijev plan, Aneks 2, postoje neke naznake da tako nešto može da postoji, onda je u pregovorima u Briselu i Briselskim sporazumima opredeljenje da tako nešto postoji. Ali mi u međunarodnoj zajednici nikad nismo precizirali šta bi to tačno trebalo da bude, koje bi trebalo da budu njene nadležnosti jer to treba da utvrdi vlada Kosova, kao i da se razgovara u kontekstu dijaloga. Ali želim da bude jasno u vezi sa nečim ovde, čuo sam nekoliko kosovskih zvaničnika kako izražavaju zabrinutost da bi nešto poput Republike Srpske moglo biti zloupotrebljeno ili učinjeno. I ovo je veoma vredna briga – rekao je Hovenijer u intervjuu za Kljan Kosova.

On je naveo da želi da jasno stavi do znanja da se SAD i svi njihovi partneri slažu da niko ne želi da vidi Republiku Srpsku na Kosovu.

Niko od nas ne veruje da je ovo odgovarajući mehanizam za postizanje ciljeva koje želimo da Kosovo postigne, a to su multietnička, demokratska država sa funkcionalnim Ustavom i funkcionalnim sistemom upravljanja – kaže Hovenijer.

Hovenijer je rekao da veruje da bi mogli postojati mehanizmi, uključujući Zajednicu srpskih opština, koji nemaju onu vrstu izvršne vlasti koja bi remetila pravilno funkcionisanje vlade, ali koja omogućava opštinama sa srpskom većinom i njihovim liderima da koordiniraju poslove jedni s drugima.

Američki ambasador smatra da Kosovo može konstruktivno da učestvuje u dijalogu i da postigne značajan napredak bez žrtvovanja stvari o kojima ne može da se pregovara i navodi da niko ne traži od Kosova da pregovara o svom suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu.

9 COMMENTS

  1. A mi, Vaša Ekselencija, ne želimo da vidimo Vas i Vaše državljane u Srbiji narednih 109 godina. Hvala na pomoći, ali više ne. Što ono piše u rezoluciji 1244, zaposedanje spoljnih granica KiM našim snagama. To bi mi morali da uradimo, odmah. Takav je sporazum i od Vas očekujemo da ga poštuje te u suprotnom, marš iz naše zemlje.

  2. Šta znači “Mi u medjunarodnoj zajednici”? Ko čini tu zajednicu? Da li je to ista zajednica koja traži sankcije Rusiji? 20% svetske populacije?

  3. Pošto Hil nigde ne pominje u tekstu da se Srbi nešto pitaju, da li je njemu neko objasnio da je Srbija potpisnik ovog sporazuma, a ne SAD i tzv Kosovo. Za razliku od Hila, Kisindzer zna da su Srbi čuvali svoj identitet 500 godina pod Turcima, tako da neće odustati …a za 500 godina će možda Amerikanci da budu na Marsu, pošto imaju istorijsko iskustvo da su iz Evrope proterani kao lopovi ili pobegli kao fašisti, intenzivno se navikavaju da ne jedu meso, da štede energiju, da se ne razmnožavaju…idealna populacija za kolonije na Marsu!

  4. Jga da mi imamo neke prijatelja U svetu nebi nama bilo ovako.. uzdamo se U Rusiju koja nebi Metak za Nas ispalila a da njima nije U interesu.. neka Nam je Bog U pomoci! A ni mi Srbi nismo Bas naj ujedinjeniji narod… Samo pokazujemo prstom jedni U druge. Albanci kakvi god bili skidam im kapu za jedinstvo.

  5. To sve što Kurti
    Govori
    Evo ko ga je učio i podržavao
    Ovaj je iz ratnih vremena
    Sa iskustvom
    I poslat ovdje da nastavi rad
    Gdje je prošli put stao
    Sve političare naše koji idu redovno kod njega , izbaciti iz politike
    Sve se vraća u 1999
    To se dešava
    Jer smatraju Rusija je zauzeta sad je momenat da Srbiju pritisnemo
    I uzmemo sve što hoćemo
    Vrlo jasno rečeno
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here