Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Mislim da postoji veća mogućnost za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, nego za probleme, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, odgovarajući na pitanja na Tviteru o tome da li postoji mogućnost da dođe do novog konfilkta oko administrativnih prelaza između Srbije i Kosova 1. septembra.

– Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja – naglasio je Hil i dodao da “imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne”, kao i da jedva čeka da vidi “neki napredak” u razgovorima.

Na pitanje da li će SAD nastaviti da pomažu i podržavaju Srbiju uprkos tome što nije uvela sankcije Rusiji, Hil kaže smatra da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima, “jer je zaista dobra budućnost pred nama”.

“Očigledno različit odnos prema sankcijama Rusiji”

– Očigledno imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji. Srbija ima drugačiji stav od svojih evropskih partnera, ali mislim da je važno da se skoncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da pokušamo zajedno da idemo napred – naglasio je Hil.

Jedan tviteraš upitao je ambasadora Hila zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, na šta je ambasador rekao da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini “potpuno drugačija”.

– Na kraju krajeva, radi se o susedu Ukrajine koji ju je napao, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv ovog apsolutno zlonamernog napada Rusije, napada koji traje i danas. Zato bih bio veoma oprezan kada bih pokušao da uporedim ovu situaciju sa onom od pre nekoliko decenija – rekao je Hil.

Američki ambasador je na pitanje kad će Srbija ući u NATO, odgovorio da je teško odgovoriti na ovo pitanje.

– Po meni, ključni deo odgovora je – kada građani Srbije žele da se pridruže NATO. NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko Srbija želi da bude deo saveza, to može u budućnosti i postati. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika – naglasio je Hil

16 COMMENTS

    • UÇK primorao teroriste i hanibale da napustaju s rep sred noge a toste vi oni teroristi koji æajete ko blesavi kerovi od daleko krenete u pijanstvo do kursumljije pa napusta ve rakija I natrag u psaluk na vodi

  1. Sta da cine? O cemu pricas! Kad vratite stanje pre vaseg priznavanja onda moze se pregovara! A do tad nema pregovora! Ovo sto danas radite je cista okupacija i vi to dobro znate, ali se pravide blesavi!

  2. KOntinualne ameri;ke pretnje i lazi.Ko njima vise veruje.Pokaza;i su ko su i sta su, od Hirosime, nagasakija,Vjetnama,Koreje,Iraka,Irana,Sirije ,Libije,Paname Jigoslavije.Kakav cinizam ambasadora usred Beograda.

  3. Па шта сте ви злотвори радили ’99? Напали крвнички! Није исто, лицемериу каобојски!

  4. Ovaj tvrdi da Ukrajina i Srbija nisu iste. U pravu je. Ukrajina je oteta Rusiji, zahvaljujuci ludim komunistima, nerdnicima i proleterima. Ko je pobio carevu porodicu? Ko je u koferima donosio novac iz Svajcarske i finansirao revoluciju? Ameriku su opustosili i sad pokusavaju da preko novih izdajnika dodju do Rusije i njenih prirodnih bogatstava. Svet je lud i veruje da su Rusi napali Ukrajinu. Rusi se bore protiv Amerike u Ukrajini i nadam se da ce uspeti. Nezahvalni izdajnici nece imati ni kud da beze. Ameriku pomazu nezahvalni, neupuceni i akrobati. Godinama su se pripremali. Kaubojima nece ni Aljaska ostati.

  5. USA najvece zlo , Amerika je nastala na genocidu nad indijancima i ne odustaje od te Politike i dan danas Sve dok im neko ne stane na Put . Kina i Rusija

  6. Jel to onaj hil sto se smejao i objasnjavao nam da je mala Milica Rakic kolateralna steta il je neki novi

  7. Sve je drugačije ako vi niste u pitanje, šta ste radili u iraku
    Vijetnamu
    Itd …
    Kosovo =Srbija =1244+Kumanovski dokument je jasan
    Sve ide nazad u UN
    Nećemo briselsku laž i podvalu
    Bože☦️Pravde
    ☦️🇷🇸☦️

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here