EPA/Wu Hong

Američki ambasador u Pekingu Nikolas Berns rekao je danas da Kina mora da uveri ostatak sveta da nije “faktor nestabilnosti” i da će delovati miroljubivo u Tajvanskom moreuzu.

– Ne smatramo da treba da bude krize u odnosima SAD-Kina zbog nedavne, miroljubive posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Bila je to iskontruisana kriza koja je došla od vlade u Pekingu i nakon toga preterana reakcija – rekao je Berns za CNN aludirajući na kineske vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu kao odgovor na posetu Pelosi i prekid diplomatskih razgovora sa SAD.

– Sada je obaveza vlade u Pekingu da ubedi ostatak sveta da će ubuduće delovati mirno –  rekao je ambasador SAD, kome je ovo prvi televizijski intervju od stupanja na dužnost pre šest meseci.

– Verujem da postoji dosta zabrinutosti u svetu da je Kina postala faktor nestabilnosti u Tajvanskom moreuzu, što nije nikome u interesu – kazao je on.

3 COMMENTS

  1. Ovi americki politicari su pokvareni Sto posto, valjda ih skoluju kako i non Stop da lazu i izvrcu stvari, sampioni su

  2. da bi uletali a moraju da imaju krila kauboji prevarama lazima RUSIJA i KINA su velike drzave bogate i da se domognu bogatsva njihovih na red je da se kinezi izmedju sebe ratuju amerima je cilj godinama tajvanci su im marionete ko ukrajinci su njihova marioneta ali nikada kauboji nece da se domognu kine i rusije

  3. Ne vidim uašto bi drzava koja nije nikoga napala već brani samo svoj integritet , imala potrebu da objašnjava nejvećem hegemonu i kolonizatoru našeg vremena , u stvari cele moderne epohe , bilo šta ?!
    Iz mog ugla Kina radi ono što je Srbija traljavo pod Miloševićem pokušala sa KiM. Samo Kina nije Srbija ni vojno ni ekonomski na na nivou značaja po svetsku ekonomiju i samo ona će da postavi USA na njeno mesto politički i na svaki drugi način !
    Za svakog hegemona kada je na zalasku svoje moći je vrlo teško danprizna poraz pa tako i za USA , bolno jeste ali je neizbezno !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here