Tanjug
Anke Konrad i Aleksandar Vučić

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji, Anke Konrad i Pjer Košar ukazali su danas da ne postoje nikakve pretnje sankcijama, već samo ukazivanje na posledice ako se propusti prilika normalizacije odnosa i podvukli da ZSO mora biti formirana, a da o detaljima treba da se pregovara.

Ambasador Francuske ukazao je da francusko-nemački predlog ima samo jedan cilj, a to je da se prevaziđu sukobi koji traju godinama.

– To je cilj kojim se rukovodi predlog Francuske i Nemačke. Njime želimo da damo novu dinamiku u normalizaciji odnosa, koja je postavljena kao cilj pre više od deset godina. Vreme je da se ubrza proces u korist obe strane i celog regiona – objasnio je Košar.

On je kazao da ne postoji kazneni pristup prema Srbiji.

– Ne govorimo ni o kakvim sankcijama, samo predstavljamo način da se izađe iz jedne situacije. Predstavljamo prednosti i koristi ako obe strane pristanu da idu napred. U suprotnom naravno biće posledica, ali to nisu sankcije. Biće jednostavno izgubljena prilika za region, za narod, za Srbiju – upozorava ambasador Francuske.

Podsetio je da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije priprema za članstvo u EU.

– Nema ucena, ali jasno je da ne bi došlo do ubrzanja puta u Evropsku uniju, ako nema rešenja – objasnio je Košar.

Kazao je da se želi izbeći ponavljanje kriza kao što je bio slučaj proteklih nedelja.

– Želimo da srpska manjina na Kosovu može da živi u miru i ima dobre odnose sa svim narodima. Govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put omogućiti Srbiji i Kosovu da ubrzaju svoj put prema punom članstvu u EU – naglasio je Košar.

Konrad je rekla da je Jelisejski sporazu, koji je potpisan pre 60 godina, bio veliki uspeh, koji je doveo do prekida neprijateljstava Nemačke i Francuske, i doprineo uspostavljanju saradnje i snažnog partnerstva dve zemlje.

To, smatra, treba da bude primer i Kosovu i Srbiji.

Rekla je da se međunarodna zajednica nadala da će pod okriljem EU doći do sporazuma.

– U vezi sa integracijama u EU nemamo pristup sankcijama, već želimo preko EU da poržimo i bilateralno pomažemo put Srbije u Uniju. Postoje jasni koraci koji su postavljeni, a to su reforme u pravosuđu, primena medijske strategije i segment uskladivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU – objasnila je nemačka ambasadorka.

Izrazila je nadu da će ZSO biti uskoro formirana, odnosno da će se što pre naći na dnevnom redu.

– To je važno da bi se napravilo okruženje kako bi se lakše postigao sporazum – dodala je ona.

Ambasador Francuske naglasio da je cilj da se smiri situacija, da ljudi prihvate da žive zajedno i shvate da su njihova prava uspešno zaštićena pravnim poretkom na Kosovu.

– Zajednica srpskih opština je izuzetno bitna kako bi se smanjile tenzije i animozitet između dve zajednice – zaključio je on.

8 COMMENTS

  1. Ma sve vam verujemo – jel ste konsultovali Merkelovu kako da nas prevarite ??? Ne padaju Srbi više na vaše priče – povucite priznanje lažne države Kosovo, pa ćemo početi da razmišljamo o vašim rečima !!!

  2. Pa lepo je sto su Francuska i Nemacka dobri prijatelji vec 60 godina ali ni jedna ni druga zemlja nije izgubila deo svoje teritorije nekoj manjini koja je oduvek imala za cilj odcepljenje a usput je unistavala i ubijala Francusku ili Nemacku imovinu i narod.

  3. Strasno koji cinizam!!! Otimanje Kosova nece nikad biti prihvaceno !!! Kad tad ce biti oslobodjeno!!!!

  4. Merkelova škola,Hitlerova taktika.Svaki dan nesto drugo po dogovoru sa Vucicem.netrebate nam ni vi Ni Nemci ni Franzuzi,Vucica povedite sa sobom neka vam bude aef lopovske unije,Niste vi Vucici nego lisicici.Dosta nam je lazi i gluposti.Vucic je naucio jos jedan strani jezik sa Fransuskonjemackim dijalektom pa ga ni dragi bog nemoze vise razumeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here