Tanjug

Šest ambasadora država Kvinte obratili su se javnosti Kosova, kao i učesnicima predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, zajedničkim opširnim pismom u kojem, između ostalog pozivaju na garantovanje fer izbora, kao i prestanak zastrašivanja srpskih birača koji se ne svrstavaju uz Srpsku listu (vodeća partija kosovskih Srba).

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD pozivaju birače da na izborima imaju na umu koja će vlada biti „dovoljno fleksibilna“ za postizanje dogovora sa Srbijom, ali i podvlače da Srbija ne sme biti jedina izborna tema.

Takođe, birači se pozivaju na zalaganje za državu izgrađenu na vladavini prava, kao i odbacivanje izbornih kandidata koji se povezuju sa kriminalnim aktivnostima.

Izbori na Kosovu biće održani 6. oktobra.

“Ne podržavamo ni jednu opciju”

„Mi predstavljamo nacije koje se duboko predane demokratskom i nezavisnom Kosovu. Svaka sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačna“, stoji u zajedničkom saopštenju.

„Pozivamo vas da se uzdignete iznad populističke i nacionalističke retorike koja neće pomoći Kosovu“, navodi se u saopštenju, posle čega sledi i poruka kosovskoj javnosti.

„Vaši glasovi su važni“

Uz navode da pet država potpisnica žele da Kosovo u drugoj deceniji svoje nezavisnosti napreduje, precizira se da je odgovornost za budućnost države na narodu Kosova.

„Ovo je vaša zemlja. Zahvaljujući mnogima koji su se borili i žrtvovali, ona je demokratija. Kao i demokratija u drugim zemljama – uključujući i naše sopstvene – kosovski sistem ima nesavršenosti. Vaše mišljenje i vaši glasovi su važni. Samo ljudi mogu da donesu promene“, stoji u tekstu, uz poziv građanima da progovore glasno i da kažu šta očekuju od buduće vlasti.

2 COMMENTS

  1. KVINTI JE SVAKI PUT NESTO PRESUDNO U VEZI SA KOSOVOM, A JOS NISU ISPUNILI BRISELSKI SPORAZUM. NETREBA IH OZBILJNO SVATATI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here