Youtube/FastCarCommunity

BMW je objavio prve detalje o novoj, šestoj generaciji baterijskog dizajna, koji stiže na tržište sredinom decenije.

Nove baterije će predstavljati značajno unapređenje pete generacije dizajna i biće namenjene najnovijim modelima ove marke, poput BMW iX i BMW i4.

Nova baterija je i dalje litijum-jonskog tipa, ali ima kružni dizajn ćelija, koji omogućava efikasnije pakovanje u odnosu na sadašnji oblik prizme. U samoj ćeliji je povećan sadržaj silicijuma i nikla, a smanjena količina skupog kobalta. Pored toga, kobalt može biti zamenjen fosfatom litijum-gvožđa.

BMW navodi da novi dizajn donosi prednost u energetskoj gustini ćelija za 20%, a procenjuje se da će to rezultovati 30% većom autonomijom u odnosu na baterije pete generacije slične veličine i mase.

Druga ključna prednost nove baterije je prelazak na arhitekturu od 800V, što usvaja sve više proizvođača, jer to omogućava brzo punjenje velikom snagom. BMW nije objavio konkretne podatke o vremenu punjenja, ali se očekuje da to bude oko 30% brže u poređenju sa današnjim baterijama.

Razvoj novih baterija odvija se u BMW centru u Minhenu. Nemačka kompanija će sama proizvoditi nove baterije u šest fabrika ukupnog kapaciteta do 20gWh. Fabrike su raspoređene ravnopravno u Kini, Evropi i Severnoj Americi i u proizvodnom procesu će koristiti reciklirane materijale. Ovo sve zajedno znači da bi cena proizvodnje baterija mogla da se umanji do 50% u odnosu na petu generaciju, navodi BMW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here