pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pentagon razmatra mogućnost kardinalne promene sastava američke flote, u koju bi moglo da bude uključeno preko 500 brodova, saopštio je „Difens njuz“, pozivajući se na zvanična dokumenta.

Prema navođenju lista, očekuje se da će Pentagon zahtevati značajno povećavanje broja brodova američke ratne mornarice – tačnije, reč je o 530 jedinica.

Istovremeno, naglašava se da američka mornarica cilja na lakšu flotu – broj nosača aviona i velikih borbenih brodova će biti smanjen, dok će broj manjih brodova, bespilotnih brodova i podmornica porasti. Takođe će biti proširena logistika flote.

Dve grupe eksperata, koje je američki ministar odbrane Mark Esper zadužio da razviju model američke mornarice budućnosti, smatrale su da bi broj ratnih brodova trebalo povećati u rasponu od 480 do 534 jedinica, uključujući i plovila sa posadom i bez nje.

Istovremeno, vojni eksperti su podržali smanjenje broja nosača aviona sa sadašnjih 11 na devet, od kojih osam istovremeno mora da bude u službi, a jedan bi mogao da bude na popravci i dopuni goriva.

Mornarica je saopštila da je neophodno preispitati logistiku radi efikasnije raspodele snaga na Tihom okeanu.

– Izgradićemo ovu flotu na način da uravnotežimo sutrašnje izazove sa današnjim potrebama – rekao je šef Pentagona Mark Esper.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here