pixabay.com
Ilustracija

Preko 4.000 vojnika iz desetak zemalja pridružiće se godišnjoj zajedničkoj vojnoj vežbi Indonezije i Sjedinjenih Američkih Država sledećeg meseca, u trenutku pojačane napetosti u Južnom kineskom moru, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

Vežba “Super Garuda Šild” biće održana na glavnim indonežanskim ostrvima Sumatra i Kalimantan od 1. do 14. avgusta, u kojoj će učestvovati zemlje poput Australije, Japana, Južne Koreje i Velike Britanije, prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

“Zakazane su kopnene vežbe i vežbe sletanja na plažu. Indonezija će poslati 2.000 vojnika, a SAD više od 1.100 vojnika na vežbe koje se izvode od 2009. godine”, rekao je novinarima komandant indonežanske vojske Andika Perkasa.

U vežbama koje su održavale prethodnih godina učestvovala je samo pešadija, međutim ove godine, Indonezija i SAD odlučile su da uključe vazduhoplovstvo, mornaricu i specijalne snage.

“Cilj je da unapredimo naše sposobnosti u suočavanju sa izazovima, uključujući bezbednosne, prirodne katastrofe i humanitarne misije”, poručio je Perkasa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gostujućim načelnikom generalštaba vojske SAD Markom Milijem.

Mili je rekao da će ovogodišnja vežba biti “veoma važna i značajna, najveća do sada”.

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora i ima militarizovane ispostave u morskim oblastima na koje polažu pravo susedne zemlje, kao što su Filipini i Vijetnam, podseća Kjodo.

Indonezija smatra južni kraj Južnog kineskog mora svojim teritorijalnim vodama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here