pixabay.com
Foto: Ilustracija

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz SAD stigao u subotu.

Prema njegovim rečima, dopremanje ovog kontingenta povezano je sa sporazumom koji je Kosovo potpisalo sa SAD prošle godine.

On je dodao da su oklopna vozila kupljena novcem iz kosovskog budžeta, prenosi Ekonomija Onlajn.

– To je drugi deo kontingenta koji je stigao. Prošle nedelje je došao deo, a sada je isporuka završena. Reč je o oklopnim vozilima tipa “hamvej” iz SAD – rekao je Rama.

On je baglasio da su podaci o broju i ceni vozila za sada tajna, ali je dodao da će se o tome moći razgovarati u budućnosti.

Ukazao je da se mogu očekivati dalji ugovori sa SAD.

– Ovo je tajni ugovor. Na osnovu potreba nastavićemo da kupujemo i u budućnosti. Ugovori koje imamo sa SAD tiču se sistema naoružanja i taktičkih vozila. Sklopićemo i druge ugovore naredne godine – rekao je Rama.

Rama je dodao da je prošle godine Kosovo dobilo kao donaciju 27 identičnih vojnih vozila od SAD, dok su pre dve godine kupljena 24 vozila.

Pre dve godine potpisan je ugovor između američke kompanije “AM Dženeral” i Vlade Kosova za opremanje KBS sa 51 vozilom tipa “hamvej”.

Prema rečima Rame, kupovina novih oklopnih vozila vrši se na osnovu potreba KBS.

U decembru 2018. Skupština Kosova usvojila je zakonske izmene za promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga.

Prema tim izmenama, tim snagama će biti potreban period od 10 godina da se transformiše u vojsku u punom kapacitetu.

Ranije je rečeno da se očekuje da će transformacija i izgradnja kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga koštati oko 55 miliona evra godišnje, koliko je to bilo u 2018. godini, do blizu 100 miliona evra godišnje, nakon pet ili šest godina.

15 COMMENTS

      • A jel ti znas da je jedno drzava a drugo okupacija pod okrilja un?! Ajde da vidimo da li ce Vucic dopustiti ovu glupost od najave? To je obican spin iz Pristine pod velikoj nervozi.

    • Pa, jaka ste vi sila, nema šta. Ne znam samo zašto se krijete iza Amerikanaca? Niko nema nameru da ratuje, samo ne dirajte tamo Srbe koje još niste proterali. Srbija to neće dozvoliti. A ni Rusija, budi siguran.

    • Prijatelju, ja ću da ti kažem jednu veliku istinu: Srbi, tj. Srbija, nije nikada nikoga u svojoj istoriji prva napala, tako da je tu sve demaskirano, ako se albanci na Kosovu toga boje. Medutim, bude li nagoveštaj da se terorističke snage na kosovu naoružavaju da bi preduzele vojne akcije prema regularno Vojsci Države srbije, to neće biti dobro po vas šiptare, kao ni nas u Vojsci Srbije, jer ćemo mi opet biti budale i medju sobno se ubijati, a tamo na zapadu neko trlja ruke zbog dolara koje su dobili prodajom oružja Šiptarima. Što da nas drugi stalno zavadjaju, da bi samo uzak krug ljudi imao korist, kao što je albanska mafija i zapadna, a običan narod ginuo, a da ” ne zna” ni zašto.
      Na kraju, moram da kažem da je to Šiptarima sve uzaludno, jer zapad neće za njih ratovati, a to znači, ako dodje do nekog sukoba sa Vojskom Srbije, vaši, šiptarski snovi o nekom uspehu su ravni NULI, znajte da ćete biti zbrisani kao glumicom, jer nemate nikakve šanse, a možda se Srpska vojska onda ne zaustavi do Tirabe, ili Drača.
      Zato, obični narode sa kosova i u svetu, budite mirni, ako hoćete da postanete, i ne idite u terorističke snage na kosovu, jer, ako niko neće da se regrutuje dobrovoljno, neće imati ni šanse da bu de na strani terorista i samim time pogine. Vama, Albencima, jedino je mir Alternativa, verujte mu na reči, jer ako čačkate mečku, ne bio vam u koži.
      PAMETNOG ČOVEKA UČI ISTORIJA, A BUDALU POHLEPA.

    • Krasniqi od Krasić. Bato, tvojim arterijama i venama teče srpska krv i ti to jako dobro znaš! Kao što znaš da će silom oteto, silom biti vraćeno. Srpski izdajnici to neće vratiti, ali će, za par decenija, normalni Srbi u drugačijem odnosu svetskih sila, očistiti Kosovo, Metohiju i dobar deo današnje Albanije id vas poarnanašenih Srba muhamedanaca. Tvoj seir, platiće tvoji unuci!

  1. Не би се нико наоружавао да није Америке и да њени интереси ниси важнији од живота других народа

    • Veruj mi naš neprijatelj broj 1 je Nemačka. Da nije bilo volje Nemaca da se otme Kosovo, nebi to hteli ni Ameri.

  2. Nece moci bez rata ovim siptarima ne pada napamet da pregovaraju a i nece moci drugacije neka bude sta bude.
    Dacicu ponisti briselki sporazum odmah!

  3. Kauboji prave trgovinu po svaku cenu i skrivaju tajnu da su izgubili rat. Pitanje je samo vremena kad to nece vise moci da kriju. Sve ce biti na raspolaganju srpske vojske a sipci ce morati da plate.

  4. Rat nikome dobro nije doneo pa neće ni albancima ni srbima.Zar vi na Kosovu i Metohiji ne shvatate daxste samo poligon za amerikance i nemce.Ne dirajte srbe i radite na saradnji u ekonomiji da svi bolje živimo a vi ste deo Srbije i to će tako zauvek i ostati.Sve vas je manje i jednog dana ćete biti feo Srbije hteli vo to ili ne zato prihvatite što vam Srbija nudi zbog vaše decevi mirnog života.

    • Mene ne brine na Kosovu šta ko prihvata nego mene jako jako brine šta Srbija prihvata i potpisuje u Vašinktonu a šta u Briselu to je jako bitno narod unaprjed da zna ali nažalost ko uvjek niko ništa ne zna dok tamo neki več 2 rundu potpisuju jedni potpisali granice ovi sad bog dragi zna šta potpisuju jadan narod bleje ko ovca.

  5. Dajuim šklopocije od vozila a iskopašeim svo rudno bogatstvo, žalosno se prepucavati oko toga jer tako svima očekuje zamažu svojim američkim donacijama.Poklonili im 24 vozila a 24 kupili a ovi iskopali toliko bogatstva da seru i po Albancima i Srbima.Sve vam uzeše što imate a na kraju i srce i dušu,strašno šta vam uradiše. Otvorite više oči i um uzeće vam i kosti….

    • Gledaj malo i u svoju avliju. Samo pogledaj Rudnike u Boru i Majdanpeku, to je sad sve Kinesko, eto po gradu stotine kineza na sve strane. Iskopali su za godinu dana koliko smo mi mogli za 10 godina. A ti se brineš o amerima na Kosovu kuku lele

  6. Naoruzavanje je sigurno neki znak…kako stize njima tako i nama u nasoj zemlji…nesto se kuva licno je Vucic o tome uputio par reci i deluje zabrinuto…sta ce biti ostaje da se vidi, ali rat svakako nikome nista nije doneo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here