EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nepouzdani partneri i da Moskva ne može zavisiti od njihovog raspoloženja.

– Moramo se oslanjati na sebe, jer ni SAD, ni njihovi saveznici nisu pouzdani partneri. U oblastima koje su ključne za državu ne možemo se oslanjati na njihova raspoloženja i na to na koju će nogu ujutru ustati – rekao je Lavrov.

Ministar je istakao da je politika koju Vašington vodi protiv Moskve „glupa“.

– Čak i takva pro-vašingtonska struktura kao što je Atlantski savet već objavljuje materijale u kojima se kritikuje politika SAD prema Rusiji, koja vodi naše odnose u ćorsokak, a možda bih je nazvao i glupom, politika koja ne donosi nikakav rezultat u pogledu ciljeva koji su saopštavani kada su uvođene sankcije – konstatovao je ruski ministar.

Kako je istakao, izjave SAD o spremnosti da grade predvidljive odnose sa Rusijom zvuče neubedljivo.

– Čujemo da je sada portparol Stejt departmenta davao nekakve izjave da će biti sankcija, ali da su SAD zainteresovane za predvidljive i stabilne odnose sa Rusijom. Reči zvuče neuverljivo, čekaćemo konkretna dela – rekao je Lavrov.

Komentarišući saopštenja medija o mogućem proterivanju ruskih diplomata iz SAD i uvođenju novih sankcija, Lavrov je naglasio da će Moskva odgovoriti na bilo kakve neprijateljske akcije Vašingtona.

– To je teško komentarisati. Podrazumeva se da ćemo odgovarati na bilo kakve neprijateljske poteze. Do sad nisam video nikakve konkretne odluke, ništa nije objavljivano. Čitao sam vesti o tome da je administracija završila pregled neprijateljskih dejstava Rusije. Nekako su to brzo uspeli da urade – rekao je šef ruske diplomatije.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i proterivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i mešanje u izbore u zemlji.

Rusija je više puta odbacivala te optužbe, ističući da nema dokaza za njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here