Američka vojska na službi u Poljskoj

0

"Patriot" raketa

"Premijer Donald Tusk je prihvatio rezultate pregovora koje sam ja vodio sa Amerikancima", potvrdio je zamenik ministra Komorovski za Rojters.

Radi se o "Sporazumu o statusa trupa" (SOFA) koji otvara put za raspoređivanje američke baterije patriot raketa u Poljskoj 2010. godine, kao deo plana za unapređenje vazdušne odbrane te države-članice NATO.

Sporazum koji bi zvaničnici dve države trebalo da potpišu 10. decembra, predviđa da će američki vojnici koji počine bilo kakvo kriminalno delo izvan američke vojne baze i u slobodne vreme, potpadati pod poljsku jurisdikciju, naveo je Komorovski. Takođe SOFA "pokriva" oporezivanje američkih trupa.

Ranije tokom godine Amerikanci su odustali od ideje bivšeg predsednika Džordža Buša da u Poljskoj razmeste delove novog antiraketnog štita, pa je sadašnji predsednik SAD-a Barak Obama predvideo da rakete presretači budu smeštene na vojnim brodovima.

Za zvaničnu Varšavu od ključnog značaja je da zna da može da računa na vojnu zaštitu SAD, kao što je to, prema Bušovom planu, garantovalo razmeštanje delova antiraketnog štita. Sporazum o razmaštanju "patriot" raketa sklopljen je u avgustu 2008. i predviđa da 2010. i 2011. u Poljskoj bude razmešteno, na kraći period, oko 100 "patriot" raketa, dok bi od 2010. godine ta baterija bila stalno razmeštena u Poljskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here