Al Džazira Balkans

Američki vojnici prešli su sirijsko-iračku granicu na ilegalnom prelazu i zaustavili su se na teritoriji sa naftnim poljima na severoistoku Sirije, prenosi sirijski državni TV kanal „Al Ihbarija“.

Kako se navodi, konvoj čine 22 vojna vozila i dva kamiona koji se kreću uz podršku iz vazduha.

Oko 90 odsto sirijske nafte koncentrisano je na istočnoj obali Eufrata. Agencija „Anadolija“ je početkom novembra saopštila da je američka vojska nastavila sa patroliranjem u zoni od 40 kilometara između Rumejlana i Kahtanije u blizini sirijsko-turske granice.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da će Sjedinjene Američke Države štititi naftna polja u Siriji i odgovarati silom na pokušaje njihovog zauzimanja. Prema njegovim rečima, američki vojnici nemaju nameru da tamo puštaju ni Rusiju ni sirijsku vojsku.

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je da naftne oblasti na severoistoku Sirije treba da kontroliše sirijska Vlada. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov naveo je da američki državni organi mesečno dobijaju više od 30 miliona dolara od proizvodnje nafte u Siriji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here