Informacije mnogih medija o početku povlačenja američkih trupa iz 15 vojnih baza u Iraku nisu istinite, izjavio je zvanični predstavnik Združene komande vojske Iraka general Tahsin al Hafadži.

„Postoje saopštenja o navodnom početku povlačenja američke vojske iz 15 baza, ali ona nisu istinita“, izjavio je irački general.

Tahsin al Hafadži je takođe negirao saopštenje novinske agencije INA da su Francuska, Nemačka i Australija, koje su u sastavu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, uputile zahtev iračkim vlastima o pravljenju rasporeda za povlačenje svojih trupa iz zemlje.

„Takav zahtev ove zemlje nisu poslale“, izjavio je Hafadži i istakao da koalicijske snage trenutno ne učestvuju u zajedničkim vojnim operacijama sa iračke strane.

Novinski portal „Bagdad tudej“ naveo je ranije da je su američke trupe stacionirane u Iraku počele da napuštaju 15 vojnih baza.

Član Odbora bezbednosti i odbrane iračkog Parlamenta Al Ganemi je, s druge strane, istakao da je američki kontingent i dalje u potpunosti raspoređen na dve lokacije — u bazi „Ajn al Asad“, u provinciji Anbar, i u još jednoj bazi na zapadu, kao i da „Amerikanci planiraju da ostanu na tim položajima“.

Kriza u odnosima Irana i SAD

Podsetimo — Parlament Iraka je 5. januara izglasao povlačenje stranih trupa iz države, kao i prekid saradnje sa pripadnicima međunarodne koalicije za borbu protiv terorističkih grupa. Takve mere su preduzete kao odgovor na ubistvo komandanta elitne jedinice iranske vojske — specijalnih snaga „Kuds“ — generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abua Mahdija el Muhandisa, za koje su odgovorne Sjedinjene Američke Države. Vašington je smatrao da su Sulejmani i Muhandis bili uključeni u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra.

Iran je odgovorio udarima po iračkim bazama, gde su bili smešteni američki vojnici, ali u granatiranju niko nije povređen.

Tokom poslednjih nekoliko meseci vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirani američki vojnici, redovno postaju meta minobacačkih i raketnih napada. Takvi incidenti postali su učestali posle Sulejmanijevog ubistva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here