youtube/arbresh.info
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet izjavio je u Mitrovici da je Kosovo država i da će tako i ostati.

Kosnet je dodao da je neophodno da svi koji žive u njoj to prihvate. On je, kako prenosi RTK2, govoreći u Društvenom klubu u Mitrovici izjavio da se Kosovo nalazi u periodu tranzicije, da međunarodna zajednica pruža pomoć već 20 godina, ali da to neće trajati zauvek.

– Mislim da ne treba zaboraviti prošlost, ali važno je razumeti je i iskoristiti je za izgradnju bolje budućnosti dva naroda – kazao je američki ambasador.

Kosnet je rekao da SAD snažno podržavaju postojeći proces dijaloga pod vođstvom EU, koji ima za cilj sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije. On dodaje da očekuje ukidanje takse na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo.

– Smatramo da bi naredni korak u ovom procesu trebalo da bude sledeći – Kosovo odmah da ukine takse bez ikakvih preduslova i uvereni smo da će ukoliko se to desi i Vlada u Beogradu takođe napraviti pozitivne korake u ovom dijalogu. Smatramo da je vrlo važno ukinuti takse – izjavio je Kosnet.

On je rekao da SAD neće prestati sa podrškom Kosovu u slučaju da se takse ne ukinu.

– Ambasador Grenel nikada nije rekao da ćemo ukinuti pomoć Kosovu ili njegovim institucijama ukoliko se ne ukinu takse. Ipak, verujemo da će odustajanje od takse stvoriti mogućnosti za više ulaganja, jer u suprotnom teško je zamisliti više američkog ulaganja na Kosovu – dodaje Kosnet.

Po njemu, za SAD su važne tri stvari kada je Kosovo u pitanju – mir, pravda i prosperitet i dodaje da su ove tri stavke međusobno povezane.

14 KOMENTARA

 1. To je to kad nama diriguju neki nebitni „ambasadori“, na zapadu nema jednog clanka nekoga ambasadora, kod nas vode drzavu NASU (!) i ocigledno mogu i provocirati kako god im je volja. Sto je najgore Vucic je postavio granicu i poslo nase u kosovske institucije, ovo je nesvatljivo.

 2. Kosovo niti je drzava niti ce to biti sve dok se Srbija sa tim ne saglasi, a mislim da niko normalan u Srbiji na to nece pristati!?
  A „gospodin“ ambasador misli da sto Amerika hoce, ceo svet mora da prihvati…..

 3. Gde Amerikan prstom uperi 100% bit ce
  tako. Nazalost Srpska vlada luta po zapadu
  bez rezultata, sanjaju ali ti snovi nikako da se ostvare. Kud plovi ovaj brod povratka nema,
  Srbine dragi sta se jos sprema.

 4. Vi Amerikanci idete svetom i delite vasu demokratiju bombama. Ubijate i otimate teritorije drugih drazava sve po vasem demokratskom sablonu „Demokratska sila“ Nece ni vasa vecno goreti.

 5. pa opet da kazem srbija nemoze da bude prijatelj sa prijateljem i sa neprijateljem u isto vreme jer ta politika ce kostati obstanak srbije

 6. sto ne prete kimu u koreji, cvrsto osetli, treca i osma nuk raketa po snazi ima koreja, prve dve rusi i kinezi..

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime