Tanjug
Entoni Godfri

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri mogao bi uskoro da napusti Beograd i da dužnost poveri zameniku misije, tvrdi se u diplomatskim krugovima u Beogradu, piše list Danas.

Prema tim tvrdnjama, postoji mogućnost, da novoimenovani ambasador Kristofer Hil dužnost u Srbiji preuzme posle izbora 3. aprila.

Na sajtu ambasade SAD, impresivna je biografija Džona Ginkela, zamenika misije, koji bi, prema poznavaocima diplomatskih prilika, mogao da predstavlja Vašington u osetljivo izborno vreme u Srbiji.

Zanimljivo je da je Ginkel započeo svoj posao u Beogradu u oktobru 2021. godine, u vreme kada je i objavljeno da će aktulenom ambasadoru biti skraćen mandat i da će administracija Džozefa Bajdena na tu poziciju postaviti Hila, poznatog na Balkanu još iz 90-tih.

Ginkel je prethodno bio zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Dušanbeu, Tadžikistan (2019-2021). Pre dolaska u Dušanbe, bio je direktor Kancelarije za pitanja Avganistana u Stejt departmentu u Vašingtonu. Takođe je služio dva prethodna zadatka u Avganistanu, navodi se na sajtu Ambasade SAD.

Od 2013-2015. imao je poziciju zamenika direktora Kancelarije za regionalne poslove u Birou za borbu protiv terorizma Stejt departmenta a takođe je bio i na nizu zadataka u Evropi, kao politički savetnik na Kosovu, zatim kao zamenik političkog savetnika u Misiji SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju a imao je i zaduženja u američkim ambasadama u Rigi (Letonija) i Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

Pre nego što se pridružio američkoj diplomatskoj službi, Ginkel je bio volonter Mirovnog korpusa i Fulbrajtov stipendista u Letoniji, gde je vodio istraživanje za svoju disertaciju, navodi se na sajtu ambasade SAD i dodaje da Ginkel ima diplomu sa Univerziteta u Pensilvaniji i doktorat sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here