Američki blok, bez SAD i Kanade

0

Kako je odlučeno, Honduras, čiji predstavnici nisu pozvani na konferenciju u Plaji del Karmen zbog prošlogodišnjeg državnog udara, mogao bi kasnije da se priključi novoformiranom bloku.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon izjavio je da će nova organizacija braniti demokratiju i ljudska prava i podsticati saradnju među latinoameričkim i karipskim zemljama, preneo je AP.

Očekuje se da će formiranje novog regionalnog bloka trajati više godina, a lideri su se dogovorili da se 2011. godine ponovo sastanu u Venecueli a 2012. u Čileu da bi razgovarali o tom procesu.

Lideri se, međutim, nisu složili oko toga da li bi novi blok trebalo da zameni Organizaciju američkih država (OAS), čije je sedište u Vašingtonu i na koju veliki uticaj imaju SAD.

"Veoma je važno da ne pokušavamo da zamenimo OAS, koja je stalna organizacija", rekao je predsednik Čilea Sebastijan Pinjera.

 

Raskol Venecuele i Kolumbije

 

Konferenciju su obeležile i uvrede koje su razmenili lideri Venecuele i Kolumbije, Ugo Čaves i Alvaro Uribe.

 

Čaves je Uribeu na sinoćnoj večeri rekao da "ide dođavola" nakon što ga je njegov kolumbijski kolega nazvao "kukavicom".

 

Uribe se, naime, požalio na trgovinski embargo koji je Venecuela nametnula njegovoj zemlji što je iznerviralo Čavesa i još više pogoršalo međusobne odnose koji su zategnuti još od prošle godine kada je Bogota potpisala vojni sporazum sa Amerikom.

 

Situaciju su, na kraju, smirili Kalderon i kubanski lider Raul Kastro.

Učesnici konferencije podržali su pravo Argentine na suverenitet nad Foklandskim ostrvima zbog kojih je ova zemlja ponovo u sporu sa Velikom Britanijom, koja tamo želi da traga za naftom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here