Embargo Iranu nije prošao: Savet bezbednosti odbio Amerikance

0
EPA/Jason Szenes

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je rezoluciju SAD o produženju trinaestogodišnjeg embarga Iranu na uvoz oružja, a tu odluku oštro je osudio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo.

Protiv rezolucije u Savetu bezbednosti glasali su Rusija i Kina, dok je 11 zemalja bilo uzdržano.

– Savet bezbednosti zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti nije uspeo da ispuni osnovni cilj svoje misije. Odbacio je razumnu rezoluciju o produženju trinaestogodišnjeg embarga na oružje Iranu – rekao je on.

Pompeo je ocenio da su time UN utrle put, kako tvrdi, vodećem svetskom državnom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje bez posebnih ograničenja, prvi put nakon više od jedne decenije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Savet bezbednosti odbacio direktne apele na produženje embarga Iranu na uvoz oružja koji su stizali iz brojnih zemalja na Bliskom istoku, ugroženih, kako tvrdi Pompeo, iranskim nasiljem.

Arapske države i Izrael snažno podržavaju produženje embarga, a prema rečima državnog sekretara SAD, oni znaju da će Iran proširiti još veći haos i razaranje ako embargo istekne, ali Savet bezbednosti je odlučio da ih ignoriše.

– SAD nikada neće napustiti svoje prijatelje u regionu koji su od Saveta bezbednosti očekivali više. Nastavićemo da radimo na tome da teokratski teroristički režim nema slobodu da kupuje i prodaje oružje koje ugrožava srce Evrope, Bliskog istoka i šire – kaže se u saopštenju.

Iran – SAD u izolaciji

Stalni predstavnik Irana pri UN Madžid Taht Ravanči izjavio je da su rezultati glasanja u Savetu bezbednosti pokazali da se SAD nalaze u izolaciji u ovom međunarodnom telu.

On je takođe ocenio da je ovo bio još jedan u nizu pokušaja SAD da produže nezakonite sankcione mere Iranu, što je međunarodna zajednica odbila da učini.

– Rezultati glasanja pokazuju potpunu izolaciju Amerike u Savetu bezbednosti. Ovo je ujedno i poruka – nema mesta jednostranim merama – dodao je on.

Rusija – glasali smo protiv jer ne podržavamo ta ograničenja

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je njegova zemlja glasala protiv ove rezolucije jer se sistematski zalaže protiv pokušaja da se ovakve zabrane nametnu Teheranu.

Ocenio je da procedura bilo kakve isporuke oružja Iranu, u skladu sa rezolucijom SB UN 2231, nije bila ni na koji način povezana sa pravom te zemlje na razvoj civilnog nuklearnog programa.

Nebenzja je podsetio na nedavni predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se što pre održi onlajn sastanak lidera država stalnih članica SB UN kako bi se odredili koraci sa ciljem izbegavanja bilo kakvih konfrontacija.

– Pozivamo naše partnere da pažljivo razmotre ovaj predlog, u protivnom možemo biti svedoci nastavka eskalacije tenzija što može da rezultira konfliktom. To moramo da izbegnemo – zaključio je Nebenzja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here