EPA
Američki vojnici (Foto: Arhiva)

SAD treba da imaju strategiju za Crnomorski region i samo u tom kontekstu, ako bude bilo potrebno, treba razmotriti mogućnost otvaranja vojnih baza u Ukrajini, smatra bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general-potpukovnik Ben Hodžes.

– Bez strategije za region, za Ukrajinu, kako da se suprotstavimo Rusiji? To znači aktivni rad sa Rumunijom, Gruzijom, potvrdu naših konstruktivnih odnosa sa Turskom. Kada budemo imali strategiju, tek tada ćemo moći da razvijamo određene političke pravce, a zatim se može razmotriti da li ima smisla otvarati američke baze u Ukrajini. Zašto ih sada otvarati? Sa kojim ciljem? – rekao je Hodžes u intervjuu ukrajinskom portalu “NV”.

General smatra da za mnoge američke saveznike mogu nastupiti teška vremena, ako bi se takve baze pojavile u Ukrajini, a da nisu deo neke strategije.

– To se može smatrati kao nepotrebna provokacija – smatra on.

Ipak, Hodžes nije protiv povećanja prisustva američkih snaga u Crnomorskom regionu, niti protiv zajedničkih vojnih vežbi sa flotama Velike Britanije i vojskom Kanade.

– Treba da vidimo šta nam je plan. I naravno, SAD i Ukrajina treba da znaju da su naši odnosi dovoljno jaki da se takve inicijative i ostvare – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here