EPA-EFE
Američki vojnici

Sjedinjene Američke Države planiraju da rasporede hipersonično oružje u Azijsko-pacifičkom regionu i zoni Indijskog okeana, rekao je tokom video-konferencije za novinare komandant američkog Ratnog vazduhoplovstva u regionima Tihog i Indijskog okeana, general Kenet Vilsbek.

– Verovatno ste čuli za hipersonično oružje. Ono me jako zanima. Želim da ga imam. To oružje se kreće takvom brzinom, prelazi tako veliku udaljenost da je izuzetno teško odbraniti se od njega. To znači da možete držati mete na nišanu, uz minimalno vreme leta – objasnio je Vilsbek.

On je podsetio da američke oružane snage razvijaju nekoliko programa za stvaranje hipersoničnog oružja.

– I već u svojim planovima za nabavku imamo i ovo naoružanje. Sačekaću da vidim kako će ići ispitivanja oružja. Prerano je reći koje će konkretno oružje ispuniti moje zahteve. Ne bi bilo pametno odabrati oružje dok ono ne bude spremno – rekao je Vilsbek.

On je pojasnio da još nije odlučio koji hipersonični sistemi će biti potrebni u vojnim operacijama koje su mu poverene.

Dodatne količine aviona F-35

Vilsbek je rekao da Pentagon još nije odlučio da li će se u azijsko-pacifičkom regionu otvoriti dodatne baze za lovace-bombardere pete generacije F-35 američkih Vazduhoplovnih snaga.

– Trenutno, jedino mesto gde američko Ratno vazduhoplovstvo ima F-35 je baza Ajelson na Aljasci. Nismo odlučili da li ćemo napraviti još jednu bazu za F-35 i gde ćemo je napraviti – rekao je američki general.

F-35 su u službi brojnih američkih saveznika u regionu, kao što je Australija, Koreja i Japan.

General je pojasnio da se nastavlja kupovina ovih aviona za američko Ratno vazduhoplovstvo. On nije isključio da će u budućnosti možda biti doneta odluka o njihovom raspoređivanju u Azijsko-pacifičkom regionu, a ne samo na Aljasci.

– Kao što znate, i dalje nabavljamo dodatne lovce F-35. Sekretarka ratnog vazduhoplovstva SAD Barbara Baret nas nije obavestila o tome gde će biti dodatne baze F-35 na Tihom okeanu i da li će ih uopšte biti – rekao je Vilsbek.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime