EPA/Felipe Trueba

Sukob u Ukrajini nosi rizike za teritoriju samih Sjedinjenih Američkih Država, smatra načelnik Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk.

Govoreći na saslušanjima u Kongresu, on je izrazio zabrinutost kako zbog mogućnosti pogrešnog tumačenja namera strana, tako i zbog pretnji namernih dejstava Rusije protiv zapadnih zemalja u pokušaju da ih natera da povuku podršku Ukrajini.

– Smatram da bi bilo kratkovido posmatrati rat Rusije protiv Ukrajine kao ograničenu regionalnu krizu. Ruska dejstva predstavljaju veoma realne rizike od pogrešne procene i širenja sukoba van njegovih trenutnih granica – scenarija koji bi mogli brzo da povećaju rizike po Severnu Ameriku i odbranu kontinenta – rekao je Van Herk.

Prema njegovim rečima, “ako Rusija pokuša da ubedi saveznike da preispitaju podršku Ukrajini putem eskalacije ili aktivira očajničke pretnje da se upotrebi nuklearno oružjE u Ukrajini, rizici za teritoriju SAD će se povećati”.

Ranije je zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi izjavila da će London predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD neće slati municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, ali da su u SAD uvereni da ta municija ne predstavlja radioaktivnu pretnju.

SAD će morati da udvostruče vojni budžet

Sa svoje strane, načelnik združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, izjavio je da će SAD morati da udvostruče svoj već rekordni budžet za odbranu ako događaji u Ukrajini dovedu do kraha posleratnog svetskog poretka i početka sukoba velikih sila.

On je kao uslov za očuvanje poretka formiranog posle Drugog svetskog rata, koji još uvek štiti čovečanstvo od trećeg, nazvao opstanak Ukrajine “kao slobodne suverene i nezavisne zemlje sa integralnom teritorijom”.

– Ako svetski poredak zasnovan na pravilima, koji ima već 80 godina, ode niz vodu… mi ćemo udvostručiti naše budžete za odbranu, jer neće početi era konkurencije, već sukoba velikih sila, a to je neverovatno opasno za ceo svet – ocenio je general.

Bela kuća je za 2024. godinu ponovo zatražila za Pentagon istorijski rekordni budžet od 842 milijarde dolara – 26 milijardi dolara više nego 2023. godine i skoro sto milijardi više nego 2022. godine.

5 COMMENTS

  1. General Mili je kratkog pamcenja , svetski poredak otišao do đavola onda kada su izvršili agresiju na SRJ , bojim se da ce se toga setiti kada mečka zaigra pred njihovom kucom

    • Uglavnom se slažem sa vama. Ali znate, malo je degutantno sam za sebe reći da ste “Časni”. To je isto ko kad bih ja za sebe rekla “Pametna Srpkinja”. Jesam Srpkinja, ali da li sam pametna – to je na drugima da kažu. S poštovanjem, Sonja

  2. То је оно што је потребно за завршетак рата у Украјини и страдања словенских народа – да Американци, који су запалили овај пожар у Украјини осете макар дим те своје паљевине.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here