Tanjug
Emanuel Makron

Američki Hafington post, u izdanju za Francusku, bavi se danas posetom francuskog predsednika Emanuela Makronu Beogradu iz neobičnog ugla, komentarišući najavu da će Makron navodno svečano otkriti spomenik posvećen Francuskoj, umesto što će, kako primećuje taj portal, “inaugurisati” samo rekonstruisan spomenik iz 1930. godine.

Ni jedno, ni drugom, međutim, ne figurira na agendi predsednika Francuske, u kojoj se najavljuje da će on položiti venac na taj spomenik, inače rekonstruisan, i obratiti se građanima zajedno sa svojim domaćinom, srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Neobičan ugao izveštavanja o poseti Makrona Beogradu Hafington post nastavlja podsećanjem da je spomenik rekonstruisan zato što je bio prekriven crnom farbom posle protokolarnog ispada Francuske u novembru u Parizu, tokom obeležavanja 100. godišnjice od pobede u Velikom ratu.

“Zašto svečano otkrivanje spomenika starog 89 godina? Zapravo, predsednik će inagurisati restauriranu vezrziju spomenika, zato što je ugravirani natpis ”Volimo Francusku kao što je ona volela nas” u decembru prekriven crnom farbom, mesec dana posle diplomatskog gafa u Parizu”, piše taj list.

“Hafington post” navodi da nema opipljive veze između diplomatskog gafa u Parizu i “skrnavljenja” spomenika na Kalemegdanu, ali i da to nije prvi put da je upravo ovaj spomenik bio na udaru zbog zategnutih odnosa dve zemlje.

List podseća da je isti spomenik tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. bio prekriven crnim plaštom, kada je, tokom napada NATO, u Srbiji gađan značajan broj civilnih zgrada i civila, kao i zgrada RTS.

Francuski “Figaro” prethodno je pisao da je jedan od razloga Makronove posete i prevazilaženje neprijatnosti nastale zbog greške francuskog protokola tokom ceremonije obeležavanja godišnjice završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra u Parizu, kada srpski predsednik nije imao mesto u porvom redu zvaničnih tribina, među zemljama pobednicama u Prvom svetskom ratu, za razliku od kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je sedeo u prvom redu, što je, kako navodi list, ogorčilo Srbiju.

Kako podseća “Hafington post” u izdanju za Francusku, i bivši francuski predsednik Žak Širak je tokom posete Srbiji posle bombardovanja 2001. takođe, obišao spomenik francusko-srpskog prijateljstva na Kalemegdanu.

5 COMMENTS

  1. Greske se drugacije priznaju i drugacije se postupa. Poseta je, ocigledno, bila nametnuta. Ali to je nevazno za decu crvenih. Oni, kao i njihovi ocevi, ne haju mnogo za otazbinu.

  2. Krece se ladja Franzuska a da li ce povuci i nasu koja nema motor ? Mozda i hoce!! Predsednik Makron rece da nas voli a da li cemo ga mi zavoleti ???

  3. Taci je platio milione da bi mogao da stoji iza Makrona! Nasi kvazi prijatelji Francuzi su sad dosli da nam prodaju oruzje, i grade metro! Kakvo licemerje! Prazne price, taj kvazi prijatelh Makron nece uciniti nista pozitivno za Srbiju.

  4. Dosao covek da nam proda malo njihovog oruzja,da obezbedi za njihove firme dobre poslove i da nam kaze da od EU i Kosova i Metohije nema nista.Posteno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here