wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
U LUCIDNOM LETU: Ruski suhoj

Ruski lovci Su-27 podizali su se dva puta u vazduh kako bi presreli američki i britanski izviđački avion nadomak ruske granice iznad Crnog mora, kao i u susret patrolnom avionu američkog ratnog vazduhoplovstva iznad Baltičkog mora, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije.

Centar je istakao da su u prvom slučaju ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora otkrila dve vazdušne mete iznad neutralnih voda Crnog mora, koje su se približavale granici Rusije. U vazduh je podignut lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga.

– Posada ruskog lovca priblizila se na bezbednoj udaljenosti vazdušnim objektima i identifikovala ih kao strateške izviđačke avione RS-135 američkog i britanskog ratnog vazduhoplovstva – navedeno je u saopštenju.

U drugom slučaju, posada Su-27 je identifikovala vazdušni objekat kao avion bazne patrolne avijacije P-8A „Posejdon“ američkog vazduhoplovstva i pratila ga iznad akvatorije Baltičkog mora.

– Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora su 15. septembra iznad neutralnih voda Baltičkog mora detektovala vazdušnu metu koja se približavala granici Ruske Federacije – navedeno je u saopštenju.

Lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga PVO Zapadnog vojnog okruga nije dopustio povredu ruske granice. U saopštenju se takođe ističe da se ruski lovac uspešno vratio na matični aerodrom nakon što se strani vojni avion okrenuo od pravca ruske granice, kao i da se čitav let Su-27 odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima koršćenja vazdušnog prostora.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here