commons.wikimedia
Ante Pavelić

Američki istoričar Robert Makormik izjavio je da je Vatikan veoma dobro znao za zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a da je hapšenje hrvatskog ratnog zločinca Ante Pavelića sprečeno jer je neko zaključio da je to preveliki rizik za Vatikan i SAD.

– Vatikan je veoma dobro znao šta se događa u NDH, njihovi predstavnici bili su prisutni u Hrvatskoj tokom rata – kaže Makormik, koji je autor knjige “Hrvatska pod Antom Pavelićem: SAD, ustaše i genocid u Drugom svetskom ratu”.

Mogao je biti uhapšen u Rimu

Makormik ocenjuje da bi dokumenti iz perioda Drugog svetskog rata koje Vatikan stavlja na raspolaganje trebalo da pruže važne informacije o begu Pavelića.

– Do sada dostupni dokumenti ukazuju da je Pavelić mogao biti uhapšen u Rimu. Izdata je naredba za njegovo hapšenje, ali nije jasno ko je to uradio i ko je o njoj raspravljao. Na dnu naloga za hapšenje pisalo je – ne dirati! Očigledno je neko zaključio da je hapšenje Pavelića preveliki rizik za Vatikan i za SAD – kaže Makormik za “Večernje novosti”.

On navodi da je moguće da je postojala želja da se Pavelić zadrži u Argentini sa nadom da će u budućnosti biti iskorišćen za destabilizaciju Titove vlade.

– U pogledu mnogih ratnih zločinaca NDH, to je značilo da je svako s antikomunističkim stavovima, Pavelić na primer, bio potencijalni saveznik Amerike i Zapada – kaže Makormik.

Kontraobaveštajne službe SAD locirale Pavelića

On napominje da je Pavelić imao prednost jer je bio “pobožni katolik”, koji je išao na audijencije kod pape Pija XII i svakodnevno je prisustvovao misama u vreme dok je bio poglavnik.

SAD i Stejt department, kako ističe, nisu znali gdje se Pavelić nalazio od 1945. do 1947. godine, ali da nema sumnje da su ga kontraobaveštajne službe SAD locirale u Italiji 1947. i 1948. godine, i ukazuje da to potvrđuju zapisi američke vlade.

Makormik navodi da je prilično jasno da je rimokatolički sveštenik Krunoslav Draganović organizovao Pavelićevo bekstvo uz pomoć “možda čak i rimokatoličkih vođa u Vatikanu”.

– U suštini, Pavelića je spasao dogovor sklopljen između Draganovića i američkog kontraobaveštajnog korpusa koji je bio zainteresovan za premeštanje iz Evrope određenih ljudi i njihove imovine, među kojima su neki bili umešani i u genocidne radnje ili druge oblike ratnog zločina – ističe Makormik.

On navodi da su SAD tada više bile zainteresovane da se uvere da Italija neće postati komunistička i da iskoriste Katoličku crkvu za pomoć u porazu komunističkih elemenata na italijanskim izborima.

3 KOMENTARA

    • Једина овде написана глупост је твој коментар.
      Пише (и каже) се и на српском, а колико знам и на хрватском : НЕ МОГУ ДА СХВАТИМ !

    • Ovo nisu gluposti već činjenice i to veoma bolne , ne znam od koje si fele ( sigurno ne od dobre i plemenite čim se tako izražavaš ) , pokaži poštovanje prema nesrećno nastradalim žrtvama.
      O ovakvim stvarima treba pisati što više i objavljivati ih svuda i na svakom mestu… a ti poradi na svom pravopisu umesto što kritikuješ i vređaš .

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime