EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER
Vučić sa Donaldom Trampom i Avdulahom Hotijem

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova posredstvom EU je u blokadi jer ne postoji saglasnost o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslednji sastanak održan je u Briselu 7. septembra, tri dana nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Činjenica je da će onaj ko bude vodio Belu kuću u Vašingtonu, posle predsedničkih izbora 3. novembra, imati odlučujuću ulogu za nastavak dijaloga između Srbije i Kosova.

Ekspert u Evropskom savetu za spoljne odnose (ECFR) iz Berlina Enđeluše Morina, kaže da dijalog neće biti nastavljen dok ne bude jasno ko je pobedio na američkim predsedničkim izborima.

– Ne verujem da će se u ovom procesu biti bilo kakvih promena najranije do sredine novembra – rekla je Morina.

– To zavisi od ishoda američkih izbora i ovaj rezultat će imati svoju ulogu u dinamici procesa dijaloga između Srbije i Kosova, pošto su nedavno SAD preduzele inicijativu za normalizaciju ekonomskih odnosa – dodala je ona.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) ne očekuje da će nastavak dijaloga u potpunosti zavisiti od američkih izbora.

Međutim, ona smatra neizbežnom potpunu koordinaciju SAD i EU za postizanje konačnog sporazuma.

– Sada je dijalog Srbije i Kosova na stolu EU i mora se videti kako se može pokrenuti. Ali, konačni sporazum mora imati podršku Sjedinjenih Američkih Država i očekuje se učešće SAD, jer bez učešća Amerike nećemo imati sporazum kojim će se doći do međusobnog priznanja, člastva Kosova u UN – ocenila je Krasnići.

Ona očekuje da će EU izneti plan za deblokadu dijaloga i njegovo pokretanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here