Youtube

Rusija priprema novo “morsko čudovište” – ekranoplan A-050, koji će moći da preveze 100 članova posade ili devet tona tereta, razvijajući brzinu do 450 kilometara na čas, ne samo na vodenoj površini, već i po ledu ili ravnoj stepi, piše američki list “Mi smo moćni” (We Are the Mighty).

Prema navodima ovog izdanja, leteći brod na osnovi dinamičkog vazdušnog jasutka, trebalo bi da počne da se koristi ove godine. Prema navodima, A-050, biće unapređena verzija eksperimentalnog “Kaspijskog čudovišta”, koji je poslužio kao osnova za ekranoplan-nosač raketa “Lunj”.

Kako se navodi, najpoznatiji i najuspešniji ekranoplanovi SSSR su pojekti „Lunj” i „Orlenok”.

Višetonske mašine tipa „Lunj“ ubrzavale su do pet stotina kilometara na sat, bile su naoružane protivbrodskim raketama i praktično nevidljive za radare. Manji po dimenzijama „Orlenok”, mogao je da preveze do 150 vojnika i nekoliko borbenih vozila pešadije.

1 COMMENT

  1. Dovoljno je jedino ovo morsko čudovište…dimi…Požar je buknuo na ruskom nosaču aviona Admiral Kuznjecov, koji se već dvije godine nalazi na doku u Murmansku radi popravaka, objavile ruske novinske agencije…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here