commons.wikimedia/Chris Lofting
"Jurofajter tajfun" (Foto: Arhiva)

Ministar odbrane Indonezije Prabovo Subianto predložio je austrijskoj koleginici Klaudiji Taner da započnu pregovore o isporuci svih 15 austrijskih lovaca četvrte generacije “Jurofajter tajfun”, saopštio je “Difens njuz”, pozivajući se na indonežanske medije. Portal navodi da je ova odluka udarac želji Rusije da Indoneziji proda lovac Su-35.

Američki portal ističe da se ta vest pojavila usled činjenice da je američki Stejt department odobrio Indoneziji kupovinu američkih konvertoplana “Bel V-22 Ospri2. On takođe podseća da je Austrija još 2017. godine donela odluku da povuče iz upotrebe “Tajfun” u korist “efikasnijeg i ekonomičnijeg” rešenja.

“Odluka o austrijskim ‘Tajfunima’, koji su svi avioni ‘Transa 1’ i konfigurisani najpre za obavljanje zadataka protivvazduhoplovne odbrane – predstavlja udarac težnji Rusije da proda lovac Su-35 Indoneziji”, piše portal.

“Difens njuz” podseća da je Indonezija izabrala avion Su-35 kao naslednika aktuelnih Su-27 i Su-30. Portal navodi i da odgovarajući ugovor sa Rusijom vredan 1,14 milijardi dolara, čiji su se pregovori završili pre dve godine, Indonezija nije potpisala zbog bojazni od američkih sankcija.

Ruski mediji su, pozivajući se na izvor iz Džakarte, pisali u februaru 2018. godine da je Rusija potpisala sporazum o isporuci 11 višenamenskih lovaca Su-35 Indoneziji u zamenu za kupovinu njene nacionalne robe, konkretno, palminog ulja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here