EPA/Yuri Kochetkov
Ruski Iskander M

Ruski kompleksi „Iskander“ predstavljaju veliki problem kojeg se plaši i NATO, piše „Nešnal interest“.

Američki list navodi da ovi sistemi, u kombinaciji sa jasnom strategijom odbrane, predstavljaju efikasno oružje.

U članku se podseća da su „Iskanderi“ postavljeni u više ruskih regiona. Njihovo raspoređivanje u Kalinjingradskoj oblasti daje mogućnost da se gađaju mete u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, kao i na istoku Nemačke i jugu Švedske. Osim toga, u zoni dometa kompleksa se nalazi i veći deo Baltičkog mora.

„Nešnal interst“ naglašava da domet raketa iznosi oko 400-500 kilometara. One mogu da nose bojeve glave, teške 480-700 kilograma. List skreće pažnju da transporter kompleksa može da prevozi po dve rakete odjednom.

Kompleksi koji se nalaze u Kalinjingradu predstavljaju, kako piše list, „jasnu sliku ruske vojne diplomatije“.

„Otuda Rusija može da izvodi napade na ciljeve u Baltičkom moru, preteći važnim saobraćajnim rutama i pogađati ciljeve NATO-a. Pošto rakete Iskander ne nose nuklearne bojeve glave, rizik od nuklearnog konflikta je minimalan“, navodi se u članku.

Na kraju, „Nešnal interst“ karakteriše ruski raketni arsenal kao ogroman i impresivan, s obzirom da se nalazi u stanju bojeve gotovosti i eksploataciji.

1 COMMENT

  1. To vas muci, ne mozete da tucete a da vas ne tuku. Nadate se ratu epidemijom, jer konvencijalni rat ne mozete dobiti. Ali ni to nije sigurno!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here